В 40 общини БСП се явява с повече от един кандидат

В 40 общини БСП ще се яви с повече от един кандидат, каза днес на заседанието на Висшия съвет на БСП зам.-председателят на партията и ръководител на предизборния център Румен Петков.

Проблеми има в областните центрове Габрово, Ловеч, Перник и Хасково, посочи той.

Според отчета в 32 общини левицата има коалиционни проблеми, а в 8 БСП има вътрешнопартийни. По думите на Петков в Петрич, Горна Малина и Раднево има трима кандидати за кметове от лявото пространство, а в Поморие те са четирима.

Висшият съвет на партията препоръча да се снеме политическото доверие от онези членове на БСП, които се кандидатират като независими. Остро бяха критикувани трима от членовете на ВС на БСП, които са дали подкрепата си за други кандидати. Според започнати става дума за Иван Гранитски и Любомир Коларов, които против волята на партията се включиха към инициативния комитет, издигнал Йоан Костадинов за кмет в Бургас. Нешка Робева, която също подкрепя Костадинов, заяви че се надява местната организация да промени решението си за издигане на Стойко Танков. "Съжалявам, че се получава разнобой, но има начини да се направи допитване до хората и след това да се взема решение кой да бъде кандидат за кмет", заяви Нешка Робева пред БНР.

Двойните кандидатури ще създадат напрежение сред избирателите в лявото пространство, ще разделят левия електорат и могат да отворят пътя за избор на кмет на политическите ни опоненти, каза Румен Петков. Според него Висшият съвет трябва да предложи на общинските партийни съвети да предприемат политически и организационни мерки съгласно устава на партията към своите членове, явяващи се на изборите като независими кандидати или като кандидати на други политически сили.

БСП е излъчила до момента кандидатите си за кметове в 241 общини. Общините, в които не са правени номинации, са предимно със смесено население и в тях се водят преговори с потенциалните партньори, каза Румен Петков, цитиран от БТА.

Има нагласа да бъдат подкрепени кандидатите за кметове на ДПС в Белица, Якоруда, Дулово, Ардино, Джебел, Черноочене и други, посочи Петков. От номинираните кандидати за кметове на БСП 164 са новоиздигнати, а 199 са членове на партията.

В 192 общини кандидатите на БСП са подкрепени от партиите от Политически съюз "Нова левица", каза Румен Петков. Той заяви, че левицата в България е консолидирана и този процес е необратим, а това по думите му е предпоставка за добро представяне на предстоящите местни избори.

Към момента листите за общински съветници в различните общини са готови на степен 80-90 на сто, уточни той. Специално внимание трябва да се обърне на подреждането на листите в Пазарджик, Ловеч, Бобовдол, Ковачевци и други, в които има проблеми, отбеляза шефът на предизборния център на БСП.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?