В 9 града замърсяването на въздуха е опасно

Столична община твърди, че няма превишение над нормата

В 9 града замърсяването на въздуха е опасно

В 9 града в страната тази сутрин е регистрирано опасно замърсяване на въздуха с фини прахови частици, става ясно от Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, цитиран от БНР.

Най-сериозно е замърсяването в Благоевград, София и Смолян. В Благоевград замърсяването е 3 пъти над нормата. Останалите градове с мръсен въздух днес са Перник, Русе, Горна Оряховица, Пловдив, Кърджали и Бургас.

Към 4 часа тази сутрин замърсеността на въздуха в Благоевград с фини прахови частици e била 162 мг/ куб.м., което превишава среднодневната норма над 3 пъти. Данните са от онлайн услугата "Европейски индекс за качеството на въздуха" на Европейската агенция по околна среда, посочва още националното радио.

При проверка на аналогичната в България система за контрол на качеството на въздуха, която се поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ, актуални данни липсват, като е уточнено, че eжедневният бюлетин за 19 януари ще бъде генериран на следващия работен ден, което означава, че в почивните дни българските институции не ни информират за опасно мръсен въздух.

Междувременно, от Столична община разпространиха съобщение, че "всички измервателни станции в София на Националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че няма превишаване на нормите на фини прахови частици".

Измервателните станции в "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово", "Младост", както и фоновата станция на Копитото, показват, че днес ниватана ФПЧ са под 50 µg/m3 при запазваща се тенденция и не се предвижда превишаване на средноденонощната норма, твърдят от общината. Оттам напомнят, че средноденонощната норма от 50 µg/m3 е усреднена стойност от измервания между 00.00 и 24.00 часа

Данните в реално време от измервателните станции в София на Изпълнителната агенция по околна среда могат да се проверяват онлайн.

Превишаването на нормата за фини прахови частици е опасна за живота и здравето на хора, които имат хронични белодробни заболявания, грип и астма, припомня БНР.

Заради мръсния въздух в София КАТ и Столичният инспекторат започнаха проверки в почивния ден. Призовават се хората, използващи твърдо гориво за битово отопление, да преминат, при възможност, към алтернативно отопление.

От Столичната община все пак препоръчаха днес да се използва градският транспорт, а собствениците на по-стари автомобили да не ги използват.

"Възложих събирането на едро-габаритни отпадъци ежедневно, защото пък те са предпоставка за горене на отпадъци. Това какъв въздух дишаме зависи от всеки един от нас - от институциите, от общината, от държавата, но и от директното участие на гражданите", заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България