В 9 града замърсяването на въздуха е опасно

Столична община твърди, че няма превишение над нормата

В 9 града замърсяването на въздуха е опасно

В 9 града в страната тази сутрин е регистрирано опасно замърсяване на въздуха с фини прахови частици, става ясно от Индекса за чистотата на атмосферата на Европейската комисия, цитиран от БНР.

Най-сериозно е замърсяването в Благоевград, София и Смолян. В Благоевград замърсяването е 3 пъти над нормата. Останалите градове с мръсен въздух днес са Перник, Русе, Горна Оряховица, Пловдив, Кърджали и Бургас.

Към 4 часа тази сутрин замърсеността на въздуха в Благоевград с фини прахови частици e била 162 мг/ куб.м., което превишава среднодневната норма над 3 пъти. Данните са от онлайн услугата "Европейски индекс за качеството на въздуха" на Европейската агенция по околна среда, посочва още националното радио.

При проверка на аналогичната в България система за контрол на качеството на въздуха, която се поддържа от Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ, актуални данни липсват, като е уточнено, че eжедневният бюлетин за 19 януари ще бъде генериран на следващия работен ден, което означава, че в почивните дни българските институции не ни информират за опасно мръсен въздух.

Междувременно, от Столична община разпространиха съобщение, че "всички измервателни станции в София на Националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че няма превишаване на нормите на фини прахови частици".

Измервателните станции в "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово", "Младост", както и фоновата станция на Копитото, показват, че днес ниватана ФПЧ са под 50 µg/m3 при запазваща се тенденция и не се предвижда превишаване на средноденонощната норма, твърдят от общината. Оттам напомнят, че средноденонощната норма от 50 µg/m3 е усреднена стойност от измервания между 00.00 и 24.00 часа

Данните в реално време от измервателните станции в София на Изпълнителната агенция по околна среда могат да се проверяват онлайн.

Превишаването на нормата за фини прахови частици е опасна за живота и здравето на хора, които имат хронични белодробни заболявания, грип и астма, припомня БНР.

Заради мръсния въздух в София КАТ и Столичният инспекторат започнаха проверки в почивния ден. Призовават се хората, използващи твърдо гориво за битово отопление, да преминат, при възможност, към алтернативно отопление.

От Столичната община все пак препоръчаха днес да се използва градският транспорт, а собствениците на по-стари автомобили да не ги използват.

"Възложих събирането на едро-габаритни отпадъци ежедневно, защото пък те са предпоставка за горене на отпадъци. Това какъв въздух дишаме зависи от всеки един от нас - от институциите, от общината, от държавата, но и от директното участие на гражданите", заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?