В АЕЦ Ингалина започва иновативен подход при извеждането от експлоатация

В литовската АЕЦ Ингалина започват горещи изпитания на иновативни комплекси за преработване и съхранение на твърди радиоактивни отпадъци, получавани в процеса на извеждането от експлоатация на ядрената централа. Това съобщиха от руската "Атомстройекспорт" (АСЕ), която е собственик на германската компания "Нюкем Технолоджис" (NUKEM Technologies), изпълнител на иновативния подход.

Държавната инспекция по безопасност на ядрената енергетика на Литва е дала лиценз за за експлоатация на това оборудване и провеждане на работа с радиоактивни отпадъци.

Въпросните комплекси представляват промеждутъчно хранилище за отработено ядрено гориво и оборудване за третиране и съхраняване на твърди радиоактивни отпадъци. Предвижда се радиоактивните вещества ще бъдат извлечени от временни хранилища, сортирани и разположени в контейнери за по-нататъшен превоз и преработване на отпадъци с ниска и средна радиоактивност.

През април 2017 г. Игналинската АЕЦ получи лиценз за промишлена експлоатация на промеждутъчно хранилище за отработено ядрено гориво, което стана начало за реализиране на крупния проект за извеждането ѝ от експлоатация.

"Това е първият и пилотен проект за извеждане от експлоатация на АЕЦ по руски образец. В момента няма аналози в света на предадения от нас комплекс за преработка“, заяви генералният директор на "Нюкем Теухнолоджис" Томас Сайполд. "Този комплекс ще позволи на Игналинската АЕЦ да има съвременно технологично оборудване за ефективна реализация на дългосрочната стратегия за третиране на радиоактивни отпадъци“, каза още той, цитиран в съобщението на АСЕ.

Процесът по извеждане от експлоатация на литовската АЕЦ се финансира от международен фонд по подобие на българския за демонтажа на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй". И литовският фонд се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие и се финансира от Европейската общност, както и от Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Полша, Испания, Швеция, Великобритания, Норвегия и Швейцария.

"Нюкем Тохнолоджис" е германска инженерингова компания, която се специализира в оказване на услуги в областта на третирането на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, както и извеждане от експлоатация на ядрени и радиационно опасни обекти (енергийни, изследователски, промишлени и реактори от плавателни съдове). От 2009 г. дружеството е изцяло собственост на руската АСЕ.

У нас "Нюкем", заедно с четири български компании, ще строи първия етап от националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци на територията на АЕЦ "Козлодуй". Плановете са първата копка на съоръжението да бъде направена през юли. Реализацията на първия етап от проекта ще струва 71.8 млн. евро, които са осигурени от Международен фонд "Козлодуй"

Споделяне