В Афганистан влиза в сила режим на намаляване на насилието

В Афганистан влиза в сила режим на намаляване на насилието

Режим на намаляване на насилието в Афганистан между талибаните, от една страна, и правителствените и американските сили, от друга, ще влезе в сила в полунощ местно време (21.30 ч. българско време днес). Той ще е в сила за период от една седмица, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на афганистанския съветник по националната сигурност.

Ако мярката се окаже успешна, тя се очаква да открие пътя за подписване на споразумение между Съединените щати и талибаните за изтегляне на американските войници от Афганистан в замяна на гаранции за сигурността на бунтовниците, отбелязва Франс прес.

"Надяваме се, че това намаляване на насилието ще доведе до прекратяване на огъня и до траен мир в Афганистан", каза цитираният говорител.

Договорката бе потвърдена пред Ройтерс от трима високопоставени лидери на талибаните.

Един от тях уточни, че не може да се говори за прекратяване на огъня през следващата една седмица. "Всяка страна (в конфликта) има право на самозащита, но няма да атакува позициите на другата през тези седем дни", обясни той.

Високопоставен представител на афганистанските власти каза във вторник в Доха, че Съединените щати и ислямистките бунтовници може да подпишат споразумение в катарската столица на 29 февруари, ако насилието в Афганистан наистина намалее, припомня Франс прес.

Днес високопоставен талибан, базиран в Пакистан, заяви, че режимът на намаляване на насилието ще влезе в сила утре и че Вашингтон и талибаните са се разбрали да подпишат споразумение на 29 февруари.

В четвъртък миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп спомена за обявяване на евентуално споразумение с талибаните в скоро време и изрази желание да върне американските войници в Афганистан у дома.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?