В Америка на Тръмп Унгария намира по-приятелски настроен партньор

Доналд Тръмп и Виктор Орбан

Правителството на Унгария построи ограда по южната ѝ граница, хвали се, че ще направи Европа отново велика, и казва, че политическата коректност не може да се меси в борбата с тероризма.

Това е страна, която е създадена за съюз с президента Доналд Тръмп. А ръководителят на нейната дипломация ентусиазирано се среща със служители във Вашингтон тази седмица, за да обсъжда засилване на политическото, икономическото и военното сътрудничество, а не обвиненията на САЩ, че Унгария отстъпва от демокрацията, които до голяма степен определяха отношенията през последните години.

"Тези критики в общи линии изчезнаха, откакто встъпи в длъжност новият президент", каза външният министър Петер Сиярто в интервю за Асошиейтед прес.

Унгария е една от централноевропейските страни, подкрепящи популисткото послание на Тръмп, което в някои отношения повтаря това на говорещия без заобикалки ръководител на нейното правителство - министър-председателя Виктор Орбан. За разлика от по-старите европейски съюзници на Вашингтон, които се дразнят от инициативите на Тръмп към Русия и изразяваните от него съмнения към НАТО, лидерите в Полша, Чехия и на други места одобряват елементи от доктрината на Тръмп "Америка на първо място" като свои версии на политиката на САЩ.

В интервюто за АП, дадено след участие в домакинствана от САЩ среща на включващата 68 страни коалиция, водеща борба с групировката "Ислямска държава", Сиярто се оплака от "много лошите" според него американско-унгарски политически отношения при президента Барак Обама. Американски дипломати редовно укоряваха правителството на Унгария заради твърдения, че ограничава медийната свобода и отслабва съдебната и изборната независимост, но той каза, че положението се е подобрило, откакто Тръмп е дал ясно да се разбере, че външната политика на САЩ вече не е съсредоточена върху "износа на демокрация".

"Ние сме ентусиазирани да работим заедно", заяви Сиярто, като разказа за положителните телефонни разговори, които е имал с държавния секретар Рекс Тилърсън, и между Тръмп и Орбан през ноември миналата година.

Не е ясно как в крайна сметка ще се развие драматичната промяна, извършвана от Тръмп във външната политика, но подобни оценки са широко разпространени в международен план през началните дни на новата администрация, а някои правителства и правозащитни организации се страхуват от оттегляне на САЩ от традиционната им роля на защитник на човешките права. Тилърсън напълно избегна темата, докато беше в Китай миналата седмица. На други места това, че висши дипломатически постове остават незапълнени, а администрацията издига като приоритет борбата с "Ислямска държава", засилва усещането според някои западни дипломати, че САЩ понижават статута на демокрацията, управлението и върховенството на закона в списъка с външнополитически приоритети.

Американски служител оспори това описание, що се отнася до Унгария. САЩ продължават да са разтревожени от разширяването на контрола на правителството върху гражданското общество и редовно изразяват безпокойство в дипломатическите взаимодействия, каза служителят, който не беше упълномощен да говори открито за тези обсъждания и пожела анонимност. Унгария също така е критикувана за твърдия ѝ подход към бежанската криза, включващ дори използването на водни оръдия и сълзотворен газ срещу мигранти в Европа, която беше обхваната от кризата през 2015 г.

В сряда Сиярто подчерта сходствата между Унгария и САЩ при Тръмп.

Някои държави се надяваха да чуят на конференцията за борбата с ИД повече за новата посока на администрацията на САЩ, но Сиярто каза, че Унгария е "въодушевена" от стратегия на Тръмп, имаща за цел "не само да се бори с ИД, а напълно да премахне ИД". Той каза, че Унгария ще помогне, като изпрати допълнително 50 войници в Ирак, увеличавайки своите сили там до 200 души. Техният мандат сега предвижда те да останат до края на 2019 г., вместо да напуснат през декември.

Унгария е една от страните с най-малък принос в НАТО, но Сиярто също така каза, че неговото правителство ще обмисли възможността да ускори сегашния си 10-годишен план, за да изпълни изискването на алианса за военни разходи в размер на 2 процента от брутния вътрешен продукт, което е основно искане на Тръмп. "Ние напълно сме съгласни с вашия президент, че Европа трябва да направи повече", каза той. "Напълно ще се съобразим с очакванията, които са справедливи."

Сиярто обаче изрази надежда Тръмп да подкрепи промени от полза за неговата страна. Една от тях може да бъде премахване на икономическите санкции, които САЩ и Европейският съюз започнаха да налагат на Русия, след като тя анексира Кримския регион от Украйна през 2014 г. Тръмп допусна такава възможност по време на кандидат-президентската си кампания. Засега неговата администрация подкрепя запазването на наказателните мерки.

"Ние настояваме за открит, неемоционален, а рационален дебат и оценка на въздействието на санкциите", каза Сиярто.

Санкциите струват на Унгария 6,5 милиарда долара загуби за износа през последните три години, каза той, но повтори позицията на Унгария, че тя няма да разруши европейското единство, ако е единственият член на ЕС, който желае премахване на санкциите и поправяне на икономическите връзки с Москва.

Попитан за ролята на Америка в този процес, Сиярто каза, че Унгария е свикнала по времето на Обама американските служители да защитават санкциите.

"Сега заради смяната на администрацията ние разбираме . . .", започна той да отговаря, след което промени посоката. "Не сме имали никакви обсъждания."
Сиярто каза, че в идните дни ще се проведат подобни разговори.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?