В Америките, новата гореща точка на пандемията, заразените са над 2,4 милиона

В Америките, новата гореща точка на пандемията, заразените са над 2,4 милиона

Над 2,4 милиона души са заразени с новия коронавирус в Америките, а смъртните случаи в региона са над 143 000, предаде ДПА.

Това превръща региона в новата гореща точка на пандемията, заяви директорката на Панамериканската здравна организация Кариса Етиен.

Етиен изтъкна, че Панамериканската здравна организация е изключително обезпокоена от големия брой на случаите на заразяване в Бразилия, чийто президент Жаир Болсонаро разкритикува въведените заради коронавируса карантинни мерки. Директорката изрази притесненията на ръководената от нея организация и за ситуацията в Перу и Чили.

За повечето американски страни "сега не е време да смекчават ограниченията или да редуцират превантивните стратегии", каза Етиен в изявление за медиите, публикувано на уебсайта на Панамериканската здравна организация.

Етиен призова и за взимането на превантивни мерки срещу заболявания, които не се предават от човек на човек, като например диабет, сърдечни и респираторни заболявания. Те са отговорни за 81 процента от смъртните случаи в Америките преди появата на коронавируса и болните от тях хора са най-уязвими по отношение на Covid-19, каза Етиен.

Бразилия регистрира 1039 смъртни случая от коронавирус за 24 часа, съобщи вчера бразилското здравно министерство, цитирано от Франс прес. Общият брой на починалите от вируса в Бразилия е вече 24 512.

През последните четири дни Бразилия бе страната с най-много смъртни случаи на ден в целия свят. Потвърдените случаи на заразяване с коронавируса в Бразилия са 391 222 при население от 210 милиона души.

Двата най-засегнати от вируса бразилски щата са Сао Пауло и Рио де Жанейро, където интензивните отделения в болниците са много близо до пренасищане с пациенти. Смъртните случаи в Сао Пауло са 6423, а заразените са 86 000. В Рио де Жанейро смъртните случаи са 4361, а заразените - над 40 000. И двата щата са в карантина от края на март въпреки противопоставянето на президента Жаир Болсонаро.

В Мексико бе регистриран най-големият досега брой смъртни случаи от коронавирус за едно денонощие, заяви главният епидемиолог на мексиканското здравно министерство Хосе Луис Аломия. "За съжаление, смъртните случаи от коронавируса към настоящия момент са 8134", заяви Аломия, като подчерта, че за последното денонощие в Мексико са регистрирани 501 смъртни случая.

Броят на заразените в Мексико се увеличи с 3455 и достигна 74 560. От 28 февруари досега мексикански специалисти са направили 235 129 теста за коронавирус, като 128 691 от тях са отрицателни.

В края на март правителството на Мексико обяви извънредно положение в сферата на здравеопазването и преустанови всички дейности, които не са от първостепенна важност. Очаква се, че от 1 юни регионите на страната ще започнат да се завръщат към нормалния живот, като спазват стриктно препоръките на здравното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус