В Англия отново отварят фитнеси и магазини

В Англия отново отварят фитнеси и магазини

На спортните зали и магазините във всички части на Англия ще бъде разрешено отново да отворят врати, след като локдаунът приключи следващия месец, съобщи премиерът на Великобритания Борис Джонсън, цитиран от ББС в понеделник.

От 2 декември ще бъдат върнати тристепенните регионални мерки, но всяка ниво ще бъде засилено, каза той. Как ще стане това ще зависи от редица фактори, сред които броят на заразените във всеки регион. Критериите ще бъдат обявени в четвъртък и ще се ревизират на всеки 14 дни.

Зрителите ще бъдат върнати на някои от спортните събития, сватбите и колективните дейности също ще бъдат възобновени.

Джонсън каза, че съжалява много за трудностите, които рестрикциите ще причинят на собствениците на бизнеси.

"За пръв път, откакто този ужасен вирус ни обхвана, можем да видим път за изход от пандемията", заяви чрез видеовръзка премиерът, който е в самоизолация.

Той добави обаче, че "все още не сме там" и предупреди, че е против пропиляването на трудно спечелените постижения.

Джонсън каза, че хората трябва да продължат да работят от вкъщи, където е възможно. Ще се отворят само заведенията, предлагащи храна. Последните им поръчки ще са в 22 часа, а клиентите ще имат още час да довършат консумацията си.

Ще се допуска смесване на домакинствата, но до шест души и то само на открито.

Мерките в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще продължават да се решават от делегираните администрации, но по-късно през седмицата ще бъде определен общ подход за Коледа, включващ и четирите държави.

" Не мога да кажа, че Коледа ще бъде нормална тази година, но в период на премеждия времето, прекарано с любимите хора, е още по-ценно за хора от всички религии", каза още британският премиер.

"Всички искаме някаква Коледа, имаме нужда от нея, със сигурност чувстваме, че я заслужаваме", добави той.

Споделяне

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?