В Анкара бе предотвратен втори 11 септември

Полицията в турската столица Анкара предотврати избухването на голяма бомба, съобщи във вторник валията на града Кемал Онал, цитиран от световните агенции.

Обучени кучета са открили изоставен ван с фалшива регистрация, натъпкан с експлозиви, в центъра на града, предотвратявайки "възможна катастрофа", каза Онал.

Мерките по сигурността са били затегнати заради шестата годишнина от атентатите на 11 септември в САЩ.

Автомобилът е бил паркиран в многоетажен паркинг в Куртулуш, гъсто населен регион в центъра на Анкара.

Гаражът и близките къщи и бизнес сгради са били евакуирани докато полицията е работила по обезвреждането на експлозивите. Три часа продължи акцията, при която бе установено, че в микробуса има 300 килограма тротил.

"Дори не искам да си помислям какво можеше да се случи, ако атаката беше успешна", каза Кемал Онал.

Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк цитира свидетел, който казал, че видял неизвестно лице да оставя на паркинга минибуса в шест часа сутринта, като казал на служител на паркинга, че е докарал стоки за намиращия се наблизо открит пазар.

Служителите на паркинга и концесионерът му са били откарани в полицията за разпит. Полицията е събрала и всички охранителни камери в района на паркинга.      

11 септември на Анкара бе предотвратен, коментира турският телевизионен канал НТВ, цитиран от АП.

През последните години в Турция станаха няколко смъртоносни атентата. Най-кървавите бяха през 2003 година, когато атаките бяха насочени срещу британска банка и консулството на Великобритания, както и срещу синагоги в Истанбул.

Сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) и крайно леви организации  често са обвинявани от властите за серията атентати в големите градове и курортите на Турция.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?