В Анкара Ковачев ще търси гаранции за изпълнение на междуправителственото споразумение

Министърът на енергетиката Милко Ковачев очаква след срещите на българската делегация с министъра на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер и на финансите и митниците Кемал Унакътан да бъде подписан протокол, който дава гаранции за изпълнение на споразумението от 1998 година.

Той и министърът на регионалното развитие Валентин Церовски ще представят на междуправителствени преговори в Анкара на 9 юни готовността на българската страна за започване на инфраструктурните проекти "Горна Арда" и магистрала"Марица".

В интервю за БТА Ковачев казва, че България е готова строителството на двата обекта да започне веднага. Той обяснява, че НЕК получава една трета от приходите от продажбата на ток за Турция и в този план може да участва в изграждането на "електрическата" част от каскадата "Горна Арда", която е частна държавна собственост.

НЕК участва в изграждането на електропровод до Турция за 55 милиона лева и вложи 24 милиона лева в проекта за хидроенергийния възел. Според Ковачев пречиствателната станция към каскадата, стените и магистралата са публична държавна собственост и те трябва да се финансират на това основание.

Необходимите инвестиции са 220 милиона долара в "Горна Арда" и 300 милиона долара в магистрала "Марица".

Междуправителственото споразумение предвижда България да изнася ток срещу изграждане на инфраструкруни проекти от турски фирми. Българската делегация ще постави въпрос кога турската страна ще изгради далекопровод на своя територия, което е ангажимент по споразумението.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?