В "Аспарухово" са разрушени 70 опасни постройки, предстои събарянето на още 15

70 опасни постройки са съборени във варненския кв. "Аспарухово", като предстои събарянето на още 15, съобщи в събота кметът на Варна Иван Портних. По думите му продължават и сондажите в свлачищните райони, като до седмица от Минно-геоложкия институт ще представят доклад за рисковите зони.

"Създали сме всички необходими условия като бази за настаняване, за да може хората, които са останали без подслон да бъдат обгрижени, но в крайна сметка обаче това е изключително важно, защото тези къщи попадат в обсега на новообразувалите се свлачищни зони или са по пътя на дерето и на водата. Всичките тези домове са опасни за обитателите им. 70 обекта са съборени към момента - 40 къщи, 30 търговски обекта, които се намират на пътя на водата", заяви Портних

Той обяви още, че продължава дезинфекцията на най-пострадалите райони в квартала, а на всички домакинства са раздадени препарати за дезинфекция. Категорично е и това, че морската вода във Варна не е заразена с хепатит и няма опасност за туристите и за варненци.

Споделяне

Още от България