В Багдад бяха разпространени листовки с молба за помощ за спасяването на Бигли

Британското посолство е разпространило в Багдад 50 000 листовки, в които на арабски език се отправя молба за информация за отвлечения инженер Кенет Бигли, съобщени в петък британското външно министерство.

Разпространението на листовките е станало по молба на близките на Кенет Бигли, които искат да направят всичко възможно, за да спасят живота му. Бигли бе отвлечен преди 8 дни заедно с двама американци, които тази седмица бяха екзекутирани от похитителите - групата Таухид уа джихад на Абу Мусаб ал Заркауи.

"Нашият близък е държан в плен някъде във вашия град. Неговата майка, братя, съпруга и син го обичат и молят за вашата помощ. Умоляваме онези, които са го отвлекли, да ни го върнат," се казва в листовката, която съдържа и въпроса "Знаете ли къде е той?".

Разпространението на листовките е извършено в четвъртък от иракска компания, чиито служители са ги раздавали на хората по улиците, основно в багдадския квартал Мансур, където бяха отвлечени двамата американци и британеца.

Под призива за освобождаване са посочени телефонните номера на британското посолството в Багдад и на иракската полиция.

По-рано британският външен министър Джак Стро заяви, че Великобритания прави всичко възможно за освобождаването на Бигли. В петък той отново телефонира на семейството на заложника, за да им предаде актуална информация за ситуацията.

Същия ден бе съобщено, че въоръжени мъже са отвлекли в четвъртък вечерта двама египетски граждани от офиса им в Багдад. Това е третият подобен случай в рамките на три седмици.

Похитителите на Бигли заплашиха, че той ще бъде убит, ако не бъдат освободени жените - затворнички в Ирак. Иракското правителство и САЩ отказаха да се поддадат на натиска.

В четвъртък бе излъчено емоционално видеообръщение на Бигли към премиера Тони Блеър с молба да приеме исканията на терористите и да спаси живота му.

Великобритания обаче отхвърли всяка възможност за преговори с терористите.

По-рано мюсюлмански и християнски религиозни лидери от Ливърпул, родния град на Бигли, апелираха към похитителите да проявят милост и да го освободят.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: