В българския Лувър ще има галерия на "уникалния класик" Вежди Рашидов

Министърът избира име на музея с конкурс – "иначе ще ме качите на сливата"

Вежди Рашидов и Лиляна Павлова, Сн. БГНЕС

До две години ще бъде построен Националния музеен комплекс в квартал "500" в центъра на София, станал известен като българския Лувър, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов в четвъртък, след като заедно с регионалния министър Лиляна Павлова подписаха договор за безвъзмездна финансова от оперативната програма "Регионално развитие" за изграждането на комплекса

"Българските таланти трябва да се показват в най-големите музеи в света. И България трябва да бъде домакин, да има прекрасни зали, със самочувствие да посреща световната култура. Преди години беше табу - тук да видите Дали на живо в България, Пикасо да видите. Вече всеки Божи ден - става факт. Това доказва, че вече има такава политика, че България е част от света", заяви Вежди Рашидов.

Кв. "500" включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. "В. Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище", където в момента са Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия. Все още не се знае как ще се казва новия комплекс, но в момента тече конкурс и всеки може да предложи име на сайта на Министерството на културата.

"Търсим българско име, кратко и запомнящо се, за бъдещия национален музей. Това няма да е просто музей - тук ще се съхранява паметта на нацията - от най-ранните икони до съвременни творби, защото без история и памет няма бъдеще", каза Рашидов.

Министърът на културата прикани хората да дават предложения за него чрез сайта на министерството. "Имаме допитване, искаме много мъдри съвети, ще се съберем и ще изберем наистина най-хубавото име с консенсус, защото ще ме качите на сливата, ако аз сам го направя. Аз знам как да стане, ама няма да го направя, ще го направим всички заедно. Да, трябва да се казва хубаво, българско звучно красиво име и да се запомня", поясни Рашидов.

Лиляна Павлова посочи от своя страна, че досега за култура са предоставени 80 млн. лв. по оперативната програма. По думите ѝ сегашната огромна инвестиция от над 27 млн. лв. "напълно си заслужава".

Паралелно със строителните дейности в новия музеен комплекс работна група към Министерството на културата ще определи какви експозиции ще има в българския Лувър.

"Министър Вежди Рашидов е един уникален български класик, който до сега е познат предимно в света със своите изложби в световните галерии. Нека в България, една голяма галерия да бъде именно с негова изложба в българския дворец на изкуствата, защото трябва да ценим изкуството, трябва да отдадем дължимото", отбеляза Павлова.

"Цял живот съм живял в България като български художник, и би било чест за мен някъде в българските музеи да бъде регистрирано и моето име", коментира от своя страна Вежди Рашидов.

"Бих се гордял мои работи да са тук, но и да не бъдат, България има толкова много изключителни таланти, от които съм се учил и пред които се прекланям", допълни той.

"Най-после ще имаме един голям, прекрасен, български национален музей. Днес за мен е денят да осъществя една мечта като художник. Надявам се, това да е мечтата на всички български художници, защото от 60 години тук се мисли да има български музей, България е пълна с талантливи хора. България е богата на таланти. Лошото е, че ние като че ли не сме много добър народ - да си ги популяризираме навън, да ги изведем, да им се радваме", заяви Рашидов.

Споделяне

Още по темата

Още от