В БАН се засегнаха от изказване на Нона Караджова, че дават пари “на калпак“

В Българската академия на науките (БАН) са се засегнали от изказване на Нона Караджова, че парите в академията се раздават без приоритети и “на калпак“. В четвъртък от БАН изпратиха уточнение във връзка с нейното изказване, направено на срещата в Министерския съвет по повод тежкото финансово състояние на обсерваторията в Рожен.

“Във връзка с изказването на министъра на околната среда и водите Нона Караджова "За БАН няма приоритети. Там се дава на калпак, а не според нуждите на обществото" сме длъжни да заявим, че от две години Общото събрание на БАН разпределя бюджетната субсидия на звената диференцирано, на базата на шест критерия“, посочват от академията в писмо до медиите.

Критериите, въз основа на които се разпределят средствата, са: численост на персонала на звената, получената оценка при международния одит, общонационални и оперативни дейности, необходими за нормалното функциониране на българската държава, приходи от проекти и договори, научни публикации в международни и български списания и патентна дейност.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?