В Банско за вируса са изследвани над 1500 души

Масовото тестване в Банско започна на 12 април, сн. БГНЕС

За коронавирус са изследвани 1533 човека от Банско в рамките на масовия скрининг в курортното градче, започнал на 12 април.

Тогава бяха осигурени 4 хиляди теста за иследването на десетхилядния град, чиито претенции са да стане първото с данни за поведението на вируса в населеното място, което бе поставено под пълна карантира дне след обявяването на извънредното положение на 13 март само заради трима заразени. 

При шестима от тестваните е доказана прясна вирусна инфекция, но без тежки сиптоми. С ранни и късни антитела са били 28, а 46 са  преболедували инфекцията и имат късни антитела, предаде БНР в събота.

Руски гражданин е дал положителна проба за коронавирус с някои от характерните симптоми на заболяването. Засега той се лекува в домашни условия, като под карантина е и съпругата му. Семейството е пристигнало в Банско в началото на февруари на почивка в собственото си жилище. 

Очакват се и резултатите от пробите за коронавирус на седем пътници от полета от Амстердам на 26 април. Тогава от Нидерландия се завърнаха 95 сезонни работници, от които, първоначално, имаше трима с коронавирус - жена и двете ѝ деца. Те са от хасковското село Криво поле. Взети са проби от четирима техни близки по преценка на здравните инспектори.

Пробите на шестима пътници, също от област Хасково, са отрицателни, съобщиха преди ден от областния кризисен щаб.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?