В Барселона е арестуван "кралят на спама", заподозрян за хакването на изборите в САЩ

В Барселона е арестуван "кралят на спама", заподозрян за хакването на изборите в САЩ

Испанската полиция арестува руски програмист по подозрения за съпричастност към "хакването" на президентските избори в САЩ, съобщи ББС в понеделник, позовавайки се испанските медии.

Според източник на Франс прес от правоохранителните органи арестуваният на 7 април в Барселона Пьотр Левашов е обект на искане от САЩ за екстрадиция. Предстои искането да бъде разгледано от испанския Национален наказателен съд.

Испанският новинарски сайт El Confidencial твърди, че искането за арест на Левашов е било издадено от американските власти по подозрения за участие в манипулиране на изборите в помощ на кампанията на Доналд Тръмп.

Съпругата на Левашов Мария казала пред руската държавна телевизия RT, че арестът е свързан с подобни обвинения. Същата телевизия обяснява, че арестът е бил извършен, докато Левашов и съпругата му били на почивка в Испания.

Няколко специалисти по киберсигурност, между които и Брайън Кребс, свързали Левашов с ключовата фигура сред руските „производители“ на спам, използващ псевдонима Пьотр Севера.

Сайтът за киберсигурност KrebsOnSecurity определя Левашов – Севера като един от кралете на спама, включен в момента под номер 7 в съставения от антиспам групата Spamhaus списък на най-вредните спамъри в света.

В допълнение към спам дейността си Севера е отговорен за различни престъпни дейности, свързани със създаването и инсталирането "фалшив антивирусен" софтуер. Има достатъчно доказателства, че Севера е киберпрестъпникът, който стои зад машината за спам Waledac, която в продължение на няколко години е заразила между 70 000 и 90 000 компютри и е бил в състояние да произвежда приблизително 1,5 милиарда спам съобщения на ден.

Американски разузнавателен доклад, публикуван през януари, твърдеше, че руският президент Владимир Путин е опитал да помогне за победата на Тръмп. Тръмп от своя страна твърди, че изходът от изборите не е бил повлиян.

В доклада се казваше, че целта на Русия е била да бъде да подкопае общественото доверия в демократичния процес в САЩ и да оклевети конкурентката на Тръмп от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Руските действия са включвали хакването на и-мейл акаунтите на Националния комитет на Демократическата партия, използване на посредници като WikiLeaks за публикуване на откраднатата информация и финансиране на потребители на социалните медии – т.н. тролове, които да разпространяват компрометиращи коментари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят