В Бейрут е заловен заподозрян за атентат преди 20 години

В Бейрут е заловен заподозрян за атентат преди 20 години

Главният заподозрян за атентата през 1996 г. срещу кулите Хобар, използвани по онова време като щаб на американската военна база в едноименния град в Саудитска Арабия, е бил заловен, след като се укриваше в продължение на 20 години, предаде Ройтерс.

Според саудитския вестник "Ашарк ал Аусат" Ахмед ал Мугасил, лидер на Хизбула ал Хиджас (крило на ливанската шиитска групировка Хизбула, действало по онова време в Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн) е бил заловен в ливанската столица Бейрут и прехвърлен в Рияд.

Саудитските власти не са коментирали съобщението.

Ахмед ал Мугасил е осъден в САЩ за бомбения атентат, при който загинаха 19 американски войници и близо 500 души бяха ранени.

Саудитска Арабия и САЩ обвиниха Иран, че е организатор на атаката. През 2006 г. американски магистрат осъди Иран да изплати 254 милиона долара обезщетения на семействата на загиналите войници. По време на делото беше установено, че бомбата е била сглобена в база на Хизбула в долината Бекаа в Ливан, използвана и от иранските революционни гвардейци, и че иранският духовен водач аятолах Али Хаменей е дал благословия за нападението.

Споделяне

Още от Свят