В Беларус безработните плащат "данък паразит”

В Беларус безработните плащат "данък паразит”

Жители на Беларус са внесли в държавната хазна сума, равностойна на 450 хил. долара, която дължат съгласно президентския указ за борба с "паразитите”, съобщи зам.-началникът на данъчните служби, цитиран от РИА Новости .

През април 2015 година президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа т.нар. указ "срещу тунеядците”, според който хора в трудоспособна възраст, които не ходят на работа и не плащат данъци повече от половин година, дължат на хазната сума, равна на 20 основни заплати. При непълно внасяне на дължимата сума или отказ от плащане лицето подлежи на глоба или административен арест със задължително полагане на обществено полезен труд.

До края на май попадащите под указа граждани можеха да уведомят властите по своя инициатива, че през предходната година не са работили или са се водили на работа по-малко от 183 дни, което им разрешава 10-процентна отстъпка.

От преференцията са се възползвали 4000 души. След обработката на заявленията е определено, че те трябва да изплатят на държавата над 10 милиарда беларуски рубли (около 500 хиляди долара), като в бюджета вече са постъпили 9 милиарда.

На ход са данъчните служби, които трябва да открият непризналите си и да наложат санкции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?