Според Трайчо Трайков

В Белене все нещо ще има, дори и да не е АЕЦ

Проектът за седми блок в "Козлодуй" може да стартира до две години

В Белене все нещо ще има, дори и да не е АЕЦ

Площадката на АЕЦ "Белене" е подходяща за всякакъв друг вид производство, но не и за атомна централа, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в четвъртък. Според него по-добре е вместо нова ядрена централа, да се изгради седми блок на площадката на съществуващата АЕЦ "Козлодуй".

Процедурите по изграждането на новия реактор в АЕЦ "Козлодуй" може да започнат до края на мандата на правителството на ГЕРБ, каза Трайков пред  БНТ и припомни, че това е дълъг процес.

"За мен площадката в Белене е една прекрасна база за развитие на всякакво друго производство. На брега на реката, с изградена инфраструктура, не енергийна обаче, с нелошо снабдяване с енергия, с възможност за комуникации. Така че все нещо в Белене ще има, дори и да не е ядрена централа. Аз съм убеден, че там има възможност за икономическа дейност. За мен обаче Козлодуй е по-логичното, по-евтино и, така, по-разумно място да се строи нов блок“, каза министър Трайков, без да посочи какво.

Той обясни, че правителството на ГЕРБ е променило подхода при преговорите с руската страна по отношение изграждането на централата в Белене. “Преди бяха свикнали да удрят с ръка по масата и още преди да са ударили, тука да са се разтърчали. Сега това не е така”, каза той.

По-късно председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев коментира пред журналисти, че строителството на АЕЦ "Белене" все още не е отменено от правителството. С тях разговор за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" не е воден, но и без това първо трябва да се вземе решение на Министерския съвет за изграждането на нов реактор, след това да се направи проучване за площадката, на която ще бъде построен, и чак тогава да се иска нейното лицензиране и лицензиране на проекта за новата мощност.  

Самото лицензиране на проекта на руската "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене" е в напреднала фаза и вече ядреният регулатор няма въпроси за изясняване с компанията изпълнител, допълни шефът на агенцията. "Топката е в нашето поле", каза Цочев, но отново не пожела да се ангажира със срок, в който АЯР ще се произнесе окончателно дали одобрява руския проект. Агенцията вече четири години проучва документацията на бъдещата ядрена централа. "Не се чувстваме обвързани с датата 31 март 2012 г. (когато изтича поредното удължавана на срока, в който руската и българаската страна трябва да се разберат за параметрите на основия договор за строежа на централата - бе. ред.), за да се произнесем по проекта", допълни той.  

Приоритетите в енергетиката са удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ “Коздлодуй”, изграждането на алтернативни източници, енергийната ефективност и диференциране на доставките на газ чрез изграждането на междусистемните връзки, посочи Трайков.

“Мини Марица Изток” далеч не е космос

Печалбата на “Мини Марица Изток” се увеличава през изминалата година и достига 19-20 млн. лв., но “далеч не е космос”, каза министър Трайков по повод намеренията на миньорите да стачкуват, защото не им е платено това, което са изработили.

Министър Трайков се аргументира, че при капитал от 500 милиона лева и приходи от 500 млн. лв., 20 млн. лв. не е толкова голяма печалба.

Средната заплата в “Мини Марица Изток” е 1550 лв., докато зам.-министърът ми получава 1520 лв., каза още министър Трайков. Той допълни, че през лятото миньорите са получили 15% увеличение на възнагражденията си и отбеляза, че това се случва в изключително малко предприятия у нас.

За министър Трайков е необяснимо решението на няколко местни синдикални лидери да искат да стачкуват.

Режим на тока няма да има, дори да има стачка в мините, обеща министър Трайков. По думите му централите имат запас от въглища за няколко седмици.

Умерен опитимист за икономиката през 2012 г.

Привърженик съм на умерено-оптимистичните сценарии за развитието на икономиката през 2012 г., каза министър Трайков. По думите му сега е “по-модерно и по-безопасно” да се коментират катастрофални сценарии.

Той не се ангажира със своя прогноза за икномически растеж, защото “съставянето на прогнози е рисково занимание”. Трайков посочи заложения  в бюджета ръст от 2.9%  и прогнозата на Европейската комисия от 2.3%.

Това, което е в моя портфейл и ще направим за бизнеса, е намаляване на административната тежест, подобряване на условията за бизнеса и облекчени кредити за малките и средни предприятия, каза Трайков. По думите му в портфейлите на другите министри са инфраструктурата и електронното правителство.

Реформи са необходими и в съдената система, но това е извън правомощията на правителството, каза Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?