В Белгия 4 пъти повече желаещи ваксина след въвеждането на Covid сертификат

В Белгия 4 пъти повече желаещи ваксина след въвеждането на Covid сертификат

С въвеждането на изискването за Covid сертификат при посещение на някои обществени места, Белгия отчита видимо повишение на броя на желаещите да се ваксинират, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

В южната област Валония това увеличение е четири пъти. Досега в страната са ваксинирани 86 на сто от пълнолетните (74 на сто от населението), показват официалните данни.

Белгийското правителство днес ще заседава, за да реши дали отново да направи задължително носенето на маски на обществени места. Тази мярка отпадна неотдавна в северната област Фландрия, но повишението в броя на заболелите в последните дни е причина властите да обмислят връщане на част от старите ограничения. Сред очакваните решения от днешното заседание е и връщане на препоръката онези, които могат, да работят от дома.

С въвеждането на сертификатите в последните седмици медиите съобщават само за отделни инциденти, при които недопуснати до бирария или старчески дом са проявили агресия и се е стигнало до намеса на полицията. Властите съобщават, че вече половината от хората, за които се препоръчва трета доза ваксина, са получили покана за реимунизация. Правителството уточнява, че въпреки повишението на броя на заболелите, засега не се налага някои дейности отново да бъдат спрени.

От началото на септември в Белгия се наблюдава повишение в броя на заболелите и приетите в болница. Миналата седмица броят на болничните приеми е надвишил хиляда на ден, а в интензивно отделение са около 200 души, сочат данните. Водещи национални вирусолози поясняват, че все още няма място за притеснение, защото натоварването на спешните отделения е едва около 10 на сто. Данните показват, че в броя на смъртните случаи също има лек ръст - до над 10 на ден за първи път от юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?