В Белгия бе задържан ислямист, готов да премине към действие

В Белгия бе задържан ислямист, готов да премине към действие

Белгийските сили за сигурност задържаха Фуад Бенан, за когото се предполага, че е радикализирал Бенжамен Ерман - терориста, убил преди седмица трима души в Лиеж.


Бенан е осъждан многократно за различни престъпления, свързани с насилие. В последните дни и той, както Ерман, е бил в затворнически отпуск. Отбелязва се, че Бенан е в списъците на контраразузнаването с "доморасли терористи" - хора с крайни възгледи, които никога не са участвали в бойните редици на джихадистите в Сирия или Ирак.


Според службите Бенан е бил "готов да премине към действие" всеки момент. Според надзиратели подобни на него са десетки в белгийските затвори.


Бенан е сред причините Ерман да смени вярата си и да приеме исляма приживе. Ерман бе застрелян от белгийските специални части, след като уби две полицайки и случаен минувач. Отговорност за действията му пое "Ислямска държава".


Бенан и Ерман произхождат от района на Вервие, където преди три години бе разбита първата терористична клетка в Белгия в последните десетилетия. Следствието установи, че участниците в тази клетка са били направлявани от организатора на последвалите атентати в Париж Абделхамид Абауд.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?