В Белгия назрява скандал покрай смяната на изтребителите Ф-16

В Белгия назрява скандал покрай смяната на изтребителите Ф-16

В Белгия се разгаря скандал покрай замяната на изтребителите Ф-16 с нови машини, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Висши ръководители в армията и министерството на отбраната са временно отстранени от длъжност заради съмнения, че са затаили информация, според която животът на използваните досега изтребители може да бъде удължен. Уточнява се, че заетите с процедурата по придобиването на нови машини не са съобщили на министъра на отбраната за доклади от производителя на Ф-16 "Локхийд Мартин".

В два доклада от 2016 и 2017 г. производителят уточнява, че ресурсът на белгийските изтребители може да бъде удължен и те да останат на въоръжение още от шест до 27 години.

 

Разследването по случая досега е установило, че поне трима генерали съзнателно не са подали тези данни към своето ръководство, защото процудерата по избор на нов изтребител е вече напреднала и моментът е "чувствителен".

Разкритията в медиите днес са по вътрешен източник от министерството на отбраната. Източникът допълва, че е получавал заповеди да не споделя тези данни дори с колеги. Въпреки това той изпратил сведенията на двама генерали с изричното настояване да ги предадат на министъра.

Белгия откри процедура за избор на нови изтребители на стойност 15 милиарда евро. Предвижда се замяна на 49 изтребителя Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година.

 

Поръчката е за 34 нови машини, а в надпреварата участват "Локхийд Мартин" (САЩ) с Ф-35 и международният консорциум "Юрофайтър" с "Тайфун".

 

Извън процедурата предложението си представи Франция с изтребителя "Рафал". Дружеството "Сааб" (Швеция) се отказа от участие със своите машини "Грипен".

 

Решението на белгийското правителство какво избира се очаква в близките седмици.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?