В Белгия започна процесът срещу съден за убийства педофил

Най-известният белгийски затворник - обвиненият в убийство на деца Марк Дютру застана днес пред съда - близо осем години след като беше обвинен в отвличане, изнасилване и убийства.

Делото започна при засилени мерки за сигурност, като полицаи обградиха съдебната зала в провинциалния град Арлон, където Дютру се изправи зад бронирано стъкло.

Трима предполагаеми съучастници, сред които и бившата му съпруга, също ще бъдат съдени.

Дългото забавяне преди влизането на делото в съда предизвика публични обвинения, че по този начин се защитават други, по-влиятелни педофили.

Следствието отхвърли тези твърдения, но кореспондент на Би Би Си в Арлон съобщи, че мнозина белгийци се съмняват, че процесът ще разкрие цялата истина.

Процесът срещу 47-годишния Марк Дютру и останалите подсъдими започна с избора на 12-членния съдебен състав. Делото се наблюдава със засилено внимание от страна на белгийските и чуждестранни медии.

В писмо до фламандската телевизия VTM, разпространено днес от много белгийски вестници, Дютру твърди, че е бил инструмент в ръцете на международна педофилска мрежа.

"Хората смятат, че аз съм в центъра на всичко. Те се лъжат. Не аз съм двигателят на нещата, които извърших. Бях използван от други, които на свой ред бяха използвани от други", посочва Дютру в писмото, цитирано от АФП.

Твърденията на Дютру са в подкрепа на тезата, вече лансирана от неговите адвокати, че той е действал от името на международна педофилска мрежа.

Марк Дютру и тримата му съучастници са обвинени в отвличане и блудство с шест момичета на възраст между 8 и 19 години и за убийството на четири от тях през 90-те години.

Разкриването на престъпленията на Дютру през лятото на 1996 г. разтърси Белгия.

Процесът предизвиква изключителен медиен интерес. Той ще бъде следен от журналисти от 62 белгийски медии и от 190 чуждестранни кореспонденти. Общо 100 телевизии, 97 вестника и списания, 38 радиа и 15 информационни агенции отразяват процеса.

Споделяне

Още от Свят