В Белград Могерини призова да се съхрани мирът в Косово

Могерини и Вучич по време на снощната им среща в Белград

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини призова да се съхрани мирът в Косово след среща в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич, предаде Ройтерс.

"Случилото се в понеделник не бива да се повтаря. ЕС очаква спокойствието, мъдростта, сдържаността и лидерството да вземат превес", каза Могерини, цитирана в изявление на пресслужбата на Вучич.

Могерини и Вучич са обсъдили последните събития в Косово "открито и искрено".

"Те се договориха да намерят нови начини да продължат работата по решаването на проблема между Белград и Прищина по мирен път. Могерини и Вучич констатираха в разговора си, че е в националните и държавните интереси на Сърбия да се съхранят мирът, стабилността и напредъкът по пътя към ЕС", се казва в изявлението.

Срещата между Могерини и Вучич продължи около два часа. След нея не бе дадена пресконференция.

В понеделник косовската полиция в Косовска Митровица използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне протестиращи пред среща на сърби с директора на сръбската правителствена канцелария за Косово Марко Джурич. Джурич вече е имал забрана от косовските власти да влиза в Косово заради националистически изказвания. Той бе задържан за кратко от полицията и освободен при границата със Сърбия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа