В Берлин е арестуван руски гражданин, подготвял ислямистки атентат в Германия

В Берлин е арестуван руски гражданин, подготвял ислямистки атентат в Германия

Германските власти съобщиха в сряда, че са задържали руски гражданин, заподозрян в заговор за екстремистки ислмистки атентат в Германия заедно с предполагаем френски съучастник, задържан миналата година във Франция, предаде Асошиейтед прес.

Федералната прокуратура заяви, че 31-годишният мъж, идентифициран съгласно германските закони само като Магомед Али С., е задържан вчера в Берлин от полицейски спецчасти и жилището му е претърсено. Задържането му е свързано с разследване на френските правоохранителни органи.

Според прокурорите през октомври 2016 г. той е складирал в апартамента си "значително количество" експлозив ТАТР за атака в Германия. Мястото и времето за планирания атентат не е установено. ТАТР (триацетон трипероксид), нестабилен самоделен експлозив, е използван при няколко атентата в Запдна Европа - в Манчестър през май м. г., в Париж през ноември 2015 г. и в Брюксел през март 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Според прокуратурата плановете на задържания и предполагаемия му съучастник Клеман Бор, френски гражданин, били осуетени от "превантивна полицейска мярка" и двамата се разделили. Клеман Бор заминал за Франция и е арестуван в Марсилия през април 2017 г. за планиране на атака във Франция. Френското разследване дало доказателства срещу Магомед-Али. За Бор се знае, че е близък до чеченски джихадисти, след контакти с които през 2007 г., 14-годишен, приема исляма, допълва Франс прес.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?