В Берлин смятат, че санкции срещу "Северен поток 2" няма да го спрат, но ще оскъпят газа

В Берлин смятат, че санкции срещу "Северен поток 2" няма да го спрат, но ще оскъпят газа

Ако САЩ наложат санкции срещу компаниите, участващи в реализацията на руския газопровод "Северен поток 2", това няма да спре проекта, но може да доведе до поскъпване на природния газ за клиентите в Европа. Това мнение изказа във вторник говорителят по въпросите на енергетиката във фракцията "Алтернатива за Германия" в Бундестага Щефан Котре, цитиран от руската агенция ТАСС. Коментарът му е по повод обявеното намерение на Вашингтон да прокара санкции срещу "Северен поток" чрез военния бюджет.

"Не очаквам потопяването или забавяне (на реализацията на проекта), очаквам поскъпване на газа за клиентите в Европа. И очаквам те (възможните санкции) да усложнят реализацията на нови проекти", каза германския депутат.

Според него това е агресивен от икономическа гледна точка акт от страна на САЩ, целящ да осигури повече продажби на американски втечнен газ на европейския пазар.

В същото време Котре обяви, че няма никакви правови препятствия пред "Северен поток 2" и той ще бъде реализиран. "Но е възможно вътре в ЕС да има проблем с транспортирането на газа от "Северен поток 2", призна той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес