В битката за Евро 2016 г. отново ще играем с Италия и Малта

Любослав Пенев определи групата като трудна и равностойна

В битката за Евро 2016 г. отново ще играем с Италия и Малта

Българският национален отбор по футбол ще срещне старите си познайници Италия и Малта в квалификационните битки за участие в Европейското първенство по футбол, което ще се проведе от 10 юни до 10 юли 2016 г. в десет френски града. Провелият се в неделя в Ница жребий прати футболистите на Любослав Пенев в група Н, в която попадат още Хърватия, Норвегия и Азербайджан.

 

"Попаднахме в трудна и доста равностойна група. Тук е трудно да се определят фаворити и аутсайдери", коментира жребия селекционерът на българите. "Въпреки това, основният фаворит е Италия. С Азербайджан ще бъде трудно за всеки отбор, но ние искаме да се класираме на Евро 2016 и сме длъжни да побеждаваме всеки противник. Мисля, че всички останали, като изключим Италия, ще се борят за 2-3 място", заяви Пенев.

 

С Италия и Малта бяхме в една група и за Мондиал 2014, за който обаче тимът ни не успя да се класира.

 

България беше в една урна с отборите на Черна гора, Армения, Шотландия, Финландия, Латвия, Уелс, Естония и Беларус, което автоматично ги извади от списъка с евентуални съперници на нашите.

 

Легендарният вратар на Белгия Жан-Мари Пфаф изтегли България и ни прати в групата, където вече бяха Италия, Малта и Азербайджан, която първоначално се падна в една група с Армения, но заради политически причини двете държави трябваше да бъдат разделени и така азерите попаднаха вместо в група I в група H. Така страната ни също попадна в група H, макар че по регламент би трябвало да е в група I. По-късно към нашата група се присъединиха Норвегия и Хърватия.

 

Интересното е, че другата възможност освен Хърватия за група Н беше Дания и ако тя се беше паднала, сегашната квалификационна група почти щеше да е повторение на тази за Евро 2014.

 

По политически причини бяха разместени и Испания и Гибралтар.

 

В тегленето на жребия от генералния секретар на УЕФА Джани Инфантино помагаха 13 легендарни вратари на победители от Шампионата, сред които чехът Иво Виктор (1976), германецът Андреас Кьопке (1996), датчанинът Петер Шмайхел (1992) гръкът Антонис Никополидис (2004), испанецът Хосе Анхел Ирибар (1964), италианецът Дино Дзоф, (1968), холандецът Ханс ван Брекелен, както и легендата Пат Дженингс от Северна Ирландия. Като водещи се изявиха еврошампионите холандецът Рууд Гулит и французинът Бишенте Лизаразу. Френският вратар Фабиен Бартез и шампион от Евро 2000 внесе на сцената трофейната купа.

 

Група А – Холандия, Чехия, Турция, Латвия, Исландия, Казахстан

 

Група В - Босна и Херцеговина, Белгия, Израел, Уелс, Кипър, Андора,

 

Група С - Испания,,Украйна, Словакия, Беларус, Бивша югославска република Македония, Люксембург

 

Група D – Германия, Ирландия, Полша, Шотландия, Грузия, Гибралтар

 

Група Е – Англия, Швейцария, Словения, Естония, Литва, Сан-Марино

 

Група F – Гърция, Унгария, Румъния, Финландия, Северна Ирландия, Фарьорски острови

 

Група G – Русия, Швеция, Австрия, Черна гора, Молдова, Лихтенщайн

 

Група H – Италия, Хърватия, Норвегия, България, Азербайджан, Малта

 

Група I -Португалия, Дания, Сърбия, Армения, Албания

Споделяне

Още от Спорт

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?