В битката за газа от "Шах Дениз" останаха "Набуко" и Трансадриатическият газопровод

Краткият вариант на "Набуко"

Съкратеният вариант за строеж на газопровода "Набуко" от турската граница до газоразпределителния център Баумгартен в Австрия е бил предпочетен за захранване с газ от находището "Шах Дениз ІІ" пред Югоизточно-европейски газопровод (South East Europe Pipeline -SEEP). Това съобщиха от консорциума, разработващ находището и воден от британската "БиПи" и норвежката "Статайол".

Така в надпреварата за доставка на суровина от каспийското газово находище до Европа остават "Набуко Запад“и Трансадриатическият газопровод(ТАП), който трябва да свърже гръцкия град Солун с южноиталианския Бриндизи, минавайки през Албания. ТАП бе предпочетен от акционерите в "Шах Дениз ІІ" през февруари пред  газопровода през Турция, Гърция и Италия - ITGI (Interconnect-Turkey, Greece, Italy).

 

Решението дали "Набуко Запад" или ТАП ще получи азерски газ ще бъде взето в средата на 2013 г.

 

В подкрепяния от Европейската комисия и САЩ "Набуко" участват турската БОТАШ, "Българският енергиен холдинг", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV и немската RWE. Очаква се съкратеният вариант на проекта да се превърне в продължение на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), в която участват Турция и Азербайджан, на чиято територия е "Шах Дениз".

 

В ТАП участва "Статойл", но след като "БиПи" се отказа от собствения си SEEP, може и на норвежците да им се наложи да "жертват" своята тръба заради "Набуко" и ТАНАП, тъй като в разработването на "Шах Дениз" участва и турска компания.

 

Решението за избора на "Набуко" бе определено от мениджъра на международната компания "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" Райнхард Мичек като "значимо събитие". "Това е важна стъпка към взимането на окончателното инвестиционно решение", допълни той. "Набуко“ осигурява свобода на избора за потребителите на газ и в голяма степен ще допринесе за гарантиране на сигурността на доставките в Европа. Очакваме да си сътрудничим успешно с производителите на газа“, се посочва в изявление на Мичек

 

В краткия си маршрут тръбопроводът ще е с дължина 1300 км (при първоначални 3300 км) ще транспортира газ от района на турско-българската граница, през България, Румъния и Унгария до Австрия, като ще има изходни станции във всяка от държавите, през които преминава.

 

"Набуко Запад“ ще следва същите принципи като заложените в оригиналната концепция за „Набуко“. Това означава, че тръбопроводът ще бъде проектиран така, че да има гъвкавост по отношение на капацитета и възможност за включване на различни източници към инфраструктурата за пренос на газ. Капацитетът му ще може да бъде повишен от 10 млрд. куб. м до 23 млрд. куб. м в отговор на увеличаване на търсенето, посочват от консорциума.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес