Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов:

VІІ блок е рисков проект, работим за повече ползи от "Южен поток"

Обещаният енергиен брод ще е готов до края на август

Васил Щонов представи в петък екипа си, сн. БГНЕС

Проектът за строеж на нов ядрен реактор в Козлодуй е голям и значим, но е рисков, тъй като цялата му стойност ще е над 15% от брутния ни вътрешен продукт (БВП), а цялата тежест от финансирането му ще е за България. Затова служебното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) прави анализ оправдан ли е този риск предвид бъдещото 10-15-годишно потребление на електроенергия в страната и региона, но следващото правителство ще е това, което ще реши дали да продължи или не сключеното в последните дни на кабинета "Орешарски" споразумение с американската компания "Уестингхаус" за строежа на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй".

Това стана ясно от думите на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който в петък представи заместниците си. Същевременно Щонов посочи, че проектът за газопровода "Южен поток" почти не носи риск за България, а въпросът е как да отговаря на изискванията на Европейския съюз. "Всички вярваме в Южен поток", каза той и допълни, че и се работи проектът да бъде направен съвместим с изискванията на ЕС и как България "да извлече от него максимални ползи".

В момента БВП е 81 млрд. лв., което означава, че бъдещата нова 1200 МВ ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" ще е около 12 млрд. лв. В долари това прави над 9 млрд., което е значително над коментираната досега от директора на ядрената централа Иван Генов индикативна стойност на VІІ блок от 5.3 млрд. щатски долара.

Подписаното дни преди оставката на кабинета на БСП и ДПС акционерно споразумение за влизане на "Уестингхаус" в проектната компания за строежа на VІІ блок със 70% дял е предварително и трябва да бъде потвърдено от следващото редовно правителство. Щонов обясни обаче, че в този си вид "целият риск от заема (за строежа на блока) ще тежи на България". Затова и се правят анализи за икономическата ефективност на проекта.

Такива проучвания предишният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не благоволи да представи като обосновка за решението да се строи VІІ блок по технологията АР-1000 на "Уестингхаус".

Щонов обаче предупреди, че анализът, който сега се прави, не може да стане за два месеца, какъвто е ограниченият мандат на служебното правителство.

Договаря се пренос на наш газ по "Южен поток"

Министърът каза още, че вече се работи по подготовката на договор с "Газпром" за пренос на български природен газ по газопровода "Южен поток". Очаква се такъв да бъде добиван от проучваното в момента находище в дълбоките води на Черно море "Хан Аспарух". Теренът се проучва от консорциум между френската "Тотал", австрийската OMV и испанската "Репсол".

 

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев съобщи миналата седмица, че се е "разпоредил" в най-скоро време да бъде подписан договор между "Газпром" и БЕХ, който ще предвижда, ако в Черно море се намери газ, без проблем да се транспортира по "Южен поток". "Такъв договор в близките дни ще бъде официално подписан и за това съветвам сегашният министър да действа, да бъдат по-активни", призова миналия петък Стойнев.

 

През юни OMV подписа подобен контракт с "Газпром" за пренос по "Южен поток" на газ от проучвано от тях находище в румънските води на Черно море.

 

Подобен контракт ще прибави още един коз в полза на реализацията на "Южен поток" по правилата на ЕС, според които до европейските газопреносни мрежи трябва да се осигури достъп и на трети страни. Именно заради заложеното в междуправителствените споразумения с Русия за "Южен поток" право целият капацитет на тръбата да е за руската "Газпром", ЕК поиска от България да спре всякакви дейности по проекта.

 

Освен това Брюксел прекрати всякакви преговори с Москва за "Южен поток", който не само че не е приоритетен за ЕК, но и настояването е да не се реализира.

 

Първо заседание на енергийния борд по-следващата седмица

 

Зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов посочи като свои основни приоритети оценката на реалното състояние на енергетиката, прозрачност в управлението на държавните енергийни дружества и в търговете за ток от държавните електроцентрали. Павлов обеща лансираният от президента при сформирането на служебното правителство енергиен борд да предложи на редовния кабинет работещи решения за справяне на проблемите в отрасъла.

 

Васил Щонов допълни, че още идната седмица ще бъдат направени първите стъпки по сформиране на енергийния борд с участието на представители на всички браншове и международни финансови институции. Първото заседание се очаква по-следващата седмица. Ще се предложат и корекции в изготвения от екипа на Драгомир Стойнев проект за нова енергийна стратегия на страната.

 

"Искаме да повишим независимостта и експертността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Оздравителните мерки в енергетиката ще са балансирани. Всяка промяна в системата ще включва мерки за енергийно затруднените хора", допълни министърът.

 

Той не се ангажира с коментар колко трябва да поскъпне токът от октомври, посочвайки, че това е в компетенциите на регулатора.

 

Като своя основна задача Щонов посочи подобряването на ефективността на енергийните дружества и обясни, че първа стъпка за това е смяната на председателя на борда на "Българския енергиен холдинг" Георги Христозов с Антон Павлов "Там, където виждаме нужда, ще има промени в ръководствата на държавните енергийни дружества", допълни министърът. Все още обаче се запознавал с работата на всички фирми, където виждал значителен потенциал за подобряване на финансовите резултати.

 

Връщане на доверието на бизнеса

Зам.-министърът по икономическите въпроси Ирена Младенова, която бе такава и в предишния служебен кабинет на Марин Райков, обяви за свой основен приоритет изготвяне на план за действие по оперативната програма "Конкурентоспособност", по която преди месец заради нарушения бяха анулирани проекти за близо 100 млн. лв. "В момента има притеснителни сигнали от страна на бенефициенти и от партньорите от ЕК и желаем скоро да възстановим доверието им", каза Младенова. Като друга своя цел тя посочи подготовката на следващата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", за да бъде тя одобрена от Брюксел в края на септември – началото на октомври във вид, който да позволи стартирането ѝ веднага.

Бранимир Ботев, който ще продължи да отговаря за туризма и в служебното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката, каза, че ще търси приемственост на работата и разнообразяването на туристическите ни продукти. Той обяви, че за пръв път се подготвя и е пред подписване договор с ББС за промотиране на България като туристическа дестинация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес