В БНТ се събраха тримата "директори"

Днес в БНТ има вече трима "директори" - един истински и двама неосъществени. Кирил Гоцев е титулярът, избран от Съвета за електронни медии (СЕМ). Вторият е отпадналият кандидат Димитър Цонев, който се връща на екран като водещ на "По света и у нас" и чийто договор изтича чак ноември. Цонев заведе съдебно дело срещу избора на Гоцев за директор на телевизията и според независими експерти има шанс да го спечели. Третият "директор" БНТ е Иван Такев, който изненадващо се съгласи да влезе в управата на телевизията, след като загуби битката за шефския стол.

Според някои наблюдатели Такев е бъдещият и.д. на БНТ, ако ВАС отмени като незаконен избора на медийния съвет.

Другият хит в БНТ е очакваното назначаване на Паун Цонев за главен секретар на БНТ. Бившият началник на новините от времето на Жан Виденов беше предложен от Кирил Гоцев за член на УС. Съветът за електронни медии го отхвърли, след което из БНТ се разнесе мълва, че Гоцев ще назначи Цонев на пост, който не изисква одобрението на СЕМ. Паун Цонев не е назначен на щат в БНТ, каза пресаташето на БНТ. Цонев е бил забелязан в кабинета на генералния директор, където двамата са разговаряли близо два часа. Според запознати, най-вероятно Паун Цонев ще бъде назначен на висок административен пост в БНТ, който обаче нямало да изисква напрегната ежедневна работа.

По неофициална информация, в коридорите на "Сан Стефано"29 отново се завъртяла идеята БНТ да бъде ликвидирана за един ден и веднага след това пререгистрирана като Българска обществена телевизия. Подобна идея преди време лансира Хачо Бояджиев.

В петък УС на БНТ предстои да разгледа и приеме правилника за работата си. Писаният регламент трябва да определи и кой ще бъде говорител на ръководството на телевизията. Съществуващото информационно затъмнение над решенията на УС на БНТ от последното заседание в понеделник, оставя редица съмнения. Според член на съвета били обсъждани изостанали въпроси, като закупуването на сериали. Започнато било обсъждането на правилник за рейтинг-праговете, които ще определят дали едно предаване отговаря на зрителския интерес и дали авторите му си вършат добре работата.

На предстоящото събиране в петък УС ще гледа и средносрочния бюджет на БНТ за 2003-2005 година. Ще бъдат обсъдени рекламните тарифи до май 2002 година, както и промени в програмата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?