В БОРКОР носят бюра и взимат бонуси

Елеонора Николова вижда корупция само в "средния ешелон" на властта

В БОРКОР носят бюра и взимат бонуси

В БОРКОР са давани бонуси, защото служителите са изпълнявали по няколко длъжности едновременно, работили са в събота и неделя, включително са пренасяли бюра, заяви в сряда пред БНТ шефът на звеното Румен Миланов. Той потвърди, че е раздал допълнителни пари на хората си и обяви, че общият им размер е 40 000 лева. Премиерът Бойко Борисов знае за тези бонуси, каза Миланов.

”В БОРКОР работят 10-12 души, на които са изплатени общо 103 000 лв. през миналата година за заплати и бонуси за 40 000 лева”, разказа той. Както Mediapool вече писа, в БОРКОР са раздадени бонуси за 42 500 лева и нови 60 311 за "други възнаграждения и плащания за персонала", за които Миланов не говори. Това вдига двойно първоначалния бюджет за заплати от 103 000 лева.

Самият Миланов твърди, че бонуси не взимал. Средногодишният щат в БОРКОР за 2011 година е бил от 7 човека, за които са отишли по-голямата част от разходите за заплати и бонуси, а не 10-12 души. Веднага след публикацията на Mediapool премиерът Бойко Борисов заяви, че ако в БОРКОР са взимали бонуси, то те ще трябва да ги върнат.

Румен Миланов разказа още, че има "кандидати бол" да работят в БОРКОР, но ще бъдат назначени едва 40 души, след като има готовност за това. Той заяви, че няма видими резултати от работата на БОРКОР, защото е сложен проект и започнал от ”гола поляна”.

Експертът от германското министерство на вътрешните работи, който е консултант, също искал първо да се "изгради къщата" и след това да се пълни със съдържание.

Миланов посочи, че се гордее с този проект, защото в него имало три уникални неща: самата информационна технология, противодействието на корупцията чрез комплексно въздействие и изграждането на модерна администрация, която била чужда за практиката в България в момента.

Ситуацията с корупцията в България Румен Миланов описа с думите, че "като има ръка, която дава, винаги ще има ръка, която да взема". Неговата цел била да се плесне ръката, която давала.

Той още веднъж мотивира намерението центърът първо да се заеме с обществените поръчки. В отговор на въпрос дали ще бъде проверен хонорарът на Ахмед Доган за проекта "Цанков камък", каквото намерение беше обявил преди време, в сряда Миланов каза, че "на този етап това не е важното", по-значим е въпросът с обществените поръчки.

В същото време заместничката на Миланов Елеонора Николова се появи в ефира на ТВ7, за да препотвърди курса към гласност и прозрачност, който от БОРКОР са решили следват след над едногодишно пълно мълчание. По думите ѝ ръководството на центъра решило да подходи нетипично за българските стандарти и първо да свърши голям обем от работа и чак след това да се изявява по медиите.

Става въпрос за предоставянето на офис помещения в сградата на бившето Министерство на извънредните ситуации срещу църквата "Св. Неделя", за тяхното оборудване и за стартирането на обучение на общо 30 специалисти от различни ведомства в началото на март. Според Николова тези дейности били "делнични", но пък доста трудни и безинтересни за широката публика. Затова и от БОРКОР решили да се отчетат чак година и два месеца след създаването си.

"Когато има сигнал значи, че има консумирана корупция. Центърът ще е пред входа на корупцията. Ако има сигнал можем да го разгледаме като сюжет, който да ни послужи като информация, с която да анализираме слабите места", обясни тя в отговор на въпрос дали центърът ще се занимава с проверка на сигнали.

По думите ѝ целта на колегите ѝ е да създадат "гъста мрежа от мерки на входа на корупцията, така че много малко рибки да могат да преминат през нея". Тези, които все пак успеят да преминат, щели да бъдат посрещани от МВР, ДАНС и прокуратурата "на изхода на корупцията".

"Обикновено се сменят политическите нива – сменят се министрите, заместник-министрите, началниците на кабинети всъщност това е политическото ниво при всяко едно управление. Така или иначе средният ешелон си остава и всъщност той е този, който може да продуцира корупция, защото там се случват обществените поръчки, там се случва раздаването на пари, там се вземат практически експертните решения. Така че средният ешелон, това е таргет групата, към която мерките, които ние ще изработим, ще бъдат насочени", разясни вижданията си за корупцията в държавната власт Николова.

От думите ѝ стана ясно, че най-подкупни са шефовете на дирекции, които структурно стоят под политическите кабинети в администрацията. "Те са се окопали, те си имат сформирани нагласи. Докато се занимавах по-активно с политика, аз виждах цели екипи, които като пасажи от риби се местеха от министерство в министерство", уточни Николова сравнявайки въпросните експертни екипи директно с организирани престъпни групи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?