В БОРКОР ще връщат бонуси и ще разследват медии

Румен Миланов пише доклад за свършеното през годината

Ако в БОРКОР са си писали бонуси, ще ги върнат, заяви в петък пред БНТ премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос по повод публикацията на Mediapool, че заплатите в звеното са двойно по-високи заради раздадените бонуси.

"Просто аз не съм пъдарин... Ако са направили подобно нещо, ще видя какво са отчели като работа, ще постъпят като всички останали", коментира премиерът.

Бойко Борисов заяви, че преди две седмици е срещнал шефа на БОРКОР Румен Миланов "по коридора" и му е разпоредил да подготви "един доклад" за свършеното досега. "Просто не съм имал време да видя какво са написали", каза министър-председателят и добави, че ако докладът не е "достатъчно убедителен", тогава "ще си говорим" на темата за работата на структурата.

Междувременно пред "Блиц" заместник-председателят на БОРКОР Елеонора Николова заяви, че е време да се провери финансирането на медиите, които пишат за структурата.

"Когато медиите започват да правят внушение с грешни цифри, тогава нещата излизат от контрол и тогава, разбира се, ние ставаме и сърдити. Време е да видим как точно се финансират самите медии, които тиражират определена информация и това може да бъде един чудесен бъдещ проект за разследване на БОРКОР. Трябва да се знае кои точно наливат пари в някои медии и откъде идват тези пари", заяви Николова.

По думите ѝ служителите в БОРКОР няма да връщат нищо, защото не са получавали бонуси. Официалният отчет за изпълнението на бюджета на структурата обаче показва друго. За по-малко от една година БОРКОР е изхарчил 232 145 лева за издръжка на персонала. От тях 101 605 лева са отишли за заплати, други 42 532 лева за допълнително материално стимулиране (бонуси) и нови 60 311 за "други възнаграждения и плащания за персонала".

Средногодишният персонал на структурата през 2011 година е бил от 7 души. Това прави по близо 28 000 лева годишна издръжка на служител.

През декември миналата година шефът на БОРКОР Румен Миланов изпрати на Mediapool отговор по Закона за достъп до обществена информация, в който се казваше, че средната брутна заплата в звеното е 621.08 лева.

Самият ген. Миланов в разпространено в петък следобед до медиите изявление, в което казва, че "не отговаря на истината твърдението, че получаваните от мен и служителите в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет на Република България възнаграждения са се увеличили "четворно".

"Смея да твърдя, че като директор на Центъра не съм получил нито един лев "бонус". Публикациите в този смисъл са неверни и уронват както личното ми добро име, достойнство и професионален авторитет, така и престижа на ръководената от мен администрация. Ето защо се считам длъжен да предприема всички предвидени в закона действия за защита на законните си права и интереси и предотвратяване на по-нататъшни неправомерни действия от страна на представители на медиите", се казва в изявлението на ген. Румен Миланов.

Заплащането на труда на заетите в БОРКОР е публично достъпно и може да се види от страницата на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България