В Ботунец и Челопечене останаха без ток заради кражба на трансформаторно масло

В Ботунец и Челопечене останаха без ток заради кражба на трансформаторно масло

Кражба на трансформаторно масло е оставила без ток клиенти на ЧЕЗ в софийските кв. "Ботунец" и село Челопечене в края на миналата седмица. Пострадали са 3100 абонати на компанията. Причинена е непоправима повреда на трансформатор 630 кVА в трафопост в кв. Ботунец. Нанесените щети са в размер на над 20 000 лева.

От началото на годината при кражба са източени над 10 000 литра масло от 50 трансформатора, откраднати са и медни кабели и цели трансформатори. "Подобни посегателства нарушават нормалния ритъм на живот и спокойствие на клиентите. Това не може да се компенсира по никакъв начин. В зависимост от типа трансформатор, смяната му струва между 10 и 30 хил. лв. Това са средства, които при други обстоятелства ЧЕЗ би могла да вложи в подобряване на услугите и развитие на мрежата“, каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане“ в "ЧЕЗ Разпределение България".

Компанията посочва, че въпреки безспорните материални и нематериални щети, които нанасят, подобни престъпления често остават ненаказани. През последните години почти няма ефективни присъди за кражба и увреждане на енергийни съоръжения, което е причина ЧЕЗ отново да призовава за по-строги наказателни мерки.

Клиентите ѝ  могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес [email protected], в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Споделяне

Още от България