Поскъпване на градския транспорт подпали тлеещо недоволство срещу властта

В Бразилия избухнаха най-големите от 20 години протести

Поне 200 хиляди демонстранти преминаха по улиците на големите бразилски градове в понеделник в нарастваща вълна от недоволство, предизвикано от лошите публични услуги, полицейското насилие и корупцията в правителството, предаде Ройтерс.

 

Протестите бяха организирани основно в социалните мрежи и блокираха улици, спирайки трафика в половин дузина градове, сред които Сао Паоло, Рио де Жанейро, Бело Оризонте и столицата Бразилия, където 200 демонстранти успяха да се покатерят на покрива на националния парламент и да го потрошат.

 

Демонстрациите в понеделник станаха най-големите от протестите, провеждащи се в последните две седмици заради нарастващото безпокойство от мудната бразилска икономика, високата инфлация и вълната от криминални престъпления.

 

Докато в повечето градове протестите минават под формата на фестивални шествия, някои демонстранти в Рио хвърляха камъни срещу полицията, палеха паркирани коли и вандалстваха. по прозорците на в Рио

 

В страната протестиращите развяваха бразилски флагове, танцуваха и скандираха “Народът се събуди“ и “Извинявайте за безпокойството, но Бразилия се променя“.

 

Епицентърът на демонстрациите бе от Сао Паоло, където около 65 хиляди души заляха улиците късно в следобед, до Рио де Жанейро, където вечерта се събра тълпа от около 100 хил. души, по данни на местната полиция. В Бело Оризонте в протестите са се включили около 20 хил. души.

 

Това са първите мащабни демонстрации в Бразилия от двадесетина години насам, посочва Ройтерс.

 

Франс прес съобщава, че в Рио протестите са били нажежени от повишаването на цените на градския транспорт. Пред местния парламент се събраха хиляди, които се обявиха и срещу увеличаването на разходите за Световното първенство по футбол през 2014 г., на което Бразилия е домакин. Група демонстранти изстреля фойерверки срещу полицията и запали кофи за боклук. Полицаите в сградата на местния парламент отвърнаха със сълзотворни гранати и гумени куршуми.

 

В други големи бразилски градове също имаше протести. В Бело Оризонте полицията изстреля сълзотворни гранати срещу демонстрантите, за да им попречи да се доближат до местния стадион, където се играеше футболният мач от Купата на конфедерациите между Нигерия и Таити.

 

В други градове полицията следеше отблизо протестите, без да ги потушава.

 

Демонстрациите бяха организирани в социалните мрежи и не бяха свързани с политически сили. Повечето демонстранти бяха млади хора от средната класа.

 

Президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви, че мирните демонстрации са законни и са част от демокрацията.

 

"За младите хора е нормално да демонстрират", добави Русеф в опит да успокои ситуацията.

 

Протестното движение в Бразилия започна миналата седмица срещу повишаването на цените на билетите за автобуси, влакове и метро в Сао Пауло, след което обхвана и други градове.

 

Протестът е насочен и срещу огромните разходи по организирането на Световното първенство по футбол Мондиал 2014 - 15 милиарда долара в момент, когато Бразилия страда от сериозна липса на ресурси в здравеопазването, образованието, жилищното настаняване, а в страната продължават да съществуват остри социални неравенства, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?