Поскъпване на градския транспорт подпали тлеещо недоволство срещу властта

В Бразилия избухнаха най-големите от 20 години протести

Поне 200 хиляди демонстранти преминаха по улиците на големите бразилски градове в понеделник в нарастваща вълна от недоволство, предизвикано от лошите публични услуги, полицейското насилие и корупцията в правителството, предаде Ройтерс.

 

Протестите бяха организирани основно в социалните мрежи и блокираха улици, спирайки трафика в половин дузина градове, сред които Сао Паоло, Рио де Жанейро, Бело Оризонте и столицата Бразилия, където 200 демонстранти успяха да се покатерят на покрива на националния парламент и да го потрошат.

 

Демонстрациите в понеделник станаха най-големите от протестите, провеждащи се в последните две седмици заради нарастващото безпокойство от мудната бразилска икономика, високата инфлация и вълната от криминални престъпления.

 

Докато в повечето градове протестите минават под формата на фестивални шествия, някои демонстранти в Рио хвърляха камъни срещу полицията, палеха паркирани коли и вандалстваха. по прозорците на в Рио

 

В страната протестиращите развяваха бразилски флагове, танцуваха и скандираха “Народът се събуди“ и “Извинявайте за безпокойството, но Бразилия се променя“.

 

Епицентърът на демонстрациите бе от Сао Паоло, където около 65 хиляди души заляха улиците късно в следобед, до Рио де Жанейро, където вечерта се събра тълпа от около 100 хил. души, по данни на местната полиция. В Бело Оризонте в протестите са се включили около 20 хил. души.

 

Това са първите мащабни демонстрации в Бразилия от двадесетина години насам, посочва Ройтерс.

 

Франс прес съобщава, че в Рио протестите са били нажежени от повишаването на цените на градския транспорт. Пред местния парламент се събраха хиляди, които се обявиха и срещу увеличаването на разходите за Световното първенство по футбол през 2014 г., на което Бразилия е домакин. Група демонстранти изстреля фойерверки срещу полицията и запали кофи за боклук. Полицаите в сградата на местния парламент отвърнаха със сълзотворни гранати и гумени куршуми.

 

В други големи бразилски градове също имаше протести. В Бело Оризонте полицията изстреля сълзотворни гранати срещу демонстрантите, за да им попречи да се доближат до местния стадион, където се играеше футболният мач от Купата на конфедерациите между Нигерия и Таити.

 

В други градове полицията следеше отблизо протестите, без да ги потушава.

 

Демонстрациите бяха организирани в социалните мрежи и не бяха свързани с политически сили. Повечето демонстранти бяха млади хора от средната класа.

 

Президентът на Бразилия Дилма Русеф заяви, че мирните демонстрации са законни и са част от демокрацията.

 

"За младите хора е нормално да демонстрират", добави Русеф в опит да успокои ситуацията.

 

Протестното движение в Бразилия започна миналата седмица срещу повишаването на цените на билетите за автобуси, влакове и метро в Сао Пауло, след което обхвана и други градове.

 

Протестът е насочен и срещу огромните разходи по организирането на Световното първенство по футбол Мондиал 2014 - 15 милиарда долара в момент, когато Бразилия страда от сериозна липса на ресурси в здравеопазването, образованието, жилищното настаняване, а в страната продължават да съществуват остри социални неравенства, отбелязва АФП.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят