В Брюксел не били сърдити за шпионския скандал с Германия

Служителят на германското разузнаване, който бе арестуван по подозрение, че е предоставял секретни данни на българка, не е имал достъп до класифицирана информация на НАТО. Това е установило разследване по шпионския скандал между България и Германия, съобщи днес главният секретар на МВР Бойко Борисов.

По думите на главния секретар на среща в Брюксел от централата на немското разузнаване са уверили, че нямат претенции към службите на МВР и случаят няма да се отрази негативно върху бъдещите им отношения. На срещата присъствал шефът на НСС ген. Иван Чобанов и бригаден генерал Орлин Иванов от военното контраразузнаване.

Преди няколко дни, пред наша парламентарна делегация, за първи път официално представители на външно министерство на Германия заявиха, че очакват ясна и по-конкретна позиция от София по шпионския скандал. По случая се води проверка в НРС и германците поискаха да бъдат запознати в детайли с резултатите от нея.
Външният министър Соломон Паси обаче коментира, че няма официално искане, пристигнало в МВнР и че нямало значение какви искания отправят германски депутати пред българските си колеги.

Правителственият говорител Димитър Цонев пък каза, че засега не се предвижда нова позиция на кабинета, освен декларираното още на 29 октомври - че нашето правителство или други институции нито са предприемали, нито ще предприемат действия, свързани с шпиониране или нерегламентирано събиране на информация от съюзнически държави".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: