В Брюксел са се заселили около 10 000 роми, основно от България, Румъния и Словакия

В Брюксел са се заселили около 10 000 роми, дошли основно от България, Румъния, Словакия и от бивша Югославия. Това се посочва в тритомно изследване на ромската общност в Белгия, представено в местните медии и цитирано от БТА в четвъртък.

Отбелязва се, че словашките роми са в най-незавидно положение и те най-често се занимават с просия и проституция. Уточнява се, че в тяхната страна отношението към това малцинство е твърде лошо, така че пристигнали в Белгия, те са с чувството, че нямат какво да губят.

Според изследването, въпреки обичайните схващания, 95 на сто от ромите са уседнали, т.е. не се намират в постоянно движение. Отчита се, че първите роми пристигат в Белгия още през XV век, както и че броят им е нараснал след разширяването на ЕС през 2007 година.

Проучването показва, че пълното отваряне на трудовия пазар в ЕС за граждани на България и на Румъния от началото на тази година не е примамило вълни от роми към Белгия, тъй като те са слабо образовани и не са пригодни за свободниAте работни места.

Допълва се, че новите поколения роми се опитват да пречупят традицията хората от това малцинство да бъдат необразовани или неграмотни. Онези от ромите в Белгия, които работят, намират препитание основно в строителството и домашните услуги, сочат данните от изследването.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?