В БСП има агент -провокатори срещу президента

В БСП има агент -провокатори срещу президента

Г-н Гранитски, има неясноти около финансирането на вашия комитет “Съзидание”, който обяви, че започва да гради структури в страната.

Това е най-прозрачният въпрос, въпреки някои спекулации. Комитетът не е партия, нито ще се превръща в партийна структура. Става дума за учредяване на клубове на интелектуалци в по-големите  градове на страната, поне засега. Членуващите в комитетите по места живеят в съответните градове и те нямат на първо време някаква особена нужда от финансиране. Няма да имат собствени офиси или помещения, в които да правят някаква дейност. Както досега, живеят в определения град и там развиват дейността си.

В Стара Загора, например, има няколко прекрасни поети и художници – поетът Таньо Клисуров, големият критик Георги Янев, художниците Христо Данев и Златьо Златев. Такива хора ще бъдат в местния комитет “Съзидание”. Те и сега си работят на своето поприще.

От гледна точка на общата дейност на тези клубове и националния, когато има нужда от пътуване в един или друг град, това не са чак такива разходи, засега логистичната дейност я поема издателство “Захари Стоянов”, на което аз съм директор. Досега сме пътували много с нашите коли и ще продължаваме да го правим.

Така че такъв тип финансиране, който да е нужен като при партийни структури, няма да има. Ще е нужно финансиране при издаване на книга, при подготвянето на изложба, концерт, спектакъл - на този тип тясно културна дейност, която е нашата главна амбиция и цел. В такива случаи имаме спомоществователи, които имат абсолютно прозрачен бизнес. Слава Богу, намираме патриотични българи – фирми, отделни общини, които участват във финансирането на проекти на български творци, тъй като основна задача на нашия комитет е грижа за възраждането на българската култура, наука, спорт.

Може ли да има финансиране на отделни структури на комитета ви със средства от бази или имоти на Съюза на българските писателите?

Не. Съюзът на писателите няма нищо общо с нас. Нашето издателство финансира книги на членове на съюза. Нашата дейност е прозрачна, години наред работим с кредити, плащаме данъци. През последните 2-3 години само от ДДС, което плаща нашето издателство, даваме заплати на народни избраници. Така че да бъдат малко по-скромни и да не викат до Бога, защото ние плащаме част от заплатите на депутати. И не само нашето издателство, а и доста други издателства.

Комитетът ви се обвърза с няколко, както ги нарекохте вие “успешни кметове”, и работихте за преизбирането им. Оттук насетне обаче тези ваши структури с какво точно ще се занимават?

Ние обявихме подкрепа за около 40 кандидати и около 35 от тях станаха отново кметове. Подкрепихме онези, които смятаме, че са работили добре за своя град, но оттук насетне ще изискваме да изпълняват своите обещания към избирателите. В тези обещания влизаше и идеята да се подкрепи българският дух, да се работи за поддържане на местните творци. Както те имат нашата подкрепа, ще имат и едно критично вглеждане и изискване от наша страна.

Ние ще бъдем някакъв обществен коректив на тяхната дейност, без да бъдем техни съдници.

Дейността на местните клубове на “Съзидание” ще бъде насочена към конкретни проблеми на културата и духа в съответната община. Например, във всеки град има паметници на културата, които са в лошо състояние. Има проблеми с читалищната дейност, с музейното и галерийното дело. В редица общини библиотеките от години не са получавали книжнина, заради липса на средства. Ще търсим с помощта на местните власти и на централно равнище спомоществователи, които да подпомогнат библиотечните фондове и пр.    

На централно равнище ще подготвим няколко корекции в закони, свързани с културата и духовното строителство или пък нови законопроекти, които ще бъдат направени от специалисти. Това ще стане с едно наше силно лобиране. Ние смятаме, че трябва да се коригира законът за меценатството. Сега той не е добър и не работи. Смятаме още, че трябва да се приема закон за защита на българския език и че трябва да се поправи законът за паметниците на културата.

Коментирали ли сте с президента Георги Първанов бъдещата дейност на вашия комитет? Търсили ли сте някаква връзка с него, има ли отношение той към вашите идеи?

Една от спекулациите, които през последните месеци върви в публичното пространство е, че едва ли не президентът Георги Първанов чрез този комитет се опитва да изгради структура за негова бъдеща партия. Още когато се пусна тази доста нескопосна и злобна клевета от хора като Татяна Дончева, Ивелин Николов и други представители на левицата, това предизвика насмешка у членовете на сдружението. Няколко пъти отговаряхме, че не сме момченца, които могат да бъдат манипулирани от когото и да било.

Това, че преди една година част от нашия комитет беше сред учредителите на Инициативния комитет за подкрепа на президента Първанов, е едно. Ние просто споделяме философията и държавническото поведение на президента. Тя е, както знаем, да се обединява обществото и затова го подкрепихме и го подкрепяме сега. Това обаче не означава, че нашето сдружение едва ли не е инспирирано от него. Той е такава фигура, че ако тръгне да прави такова нещо, няма да се крие чрез нечий гръб.

Факт е обаче, че тези лица продължават тази интрига и тази клевета, защото никой от членовете на сдружението не е казал, че координираме с президента своите действия. Не е случайно, че този “приятелски огън” срещу президента тръгва от хора, които твърдят, че са в левицата. Твърдя, че с такива действия те напомнят на агент- провокаторска дейност, но това е проблем на ръководството на левицата. То трябва да реши как да реагира.

Спомняме си, че преди изборите за евродепутати, Ивелин Николов като председател на предизборния щаб на БСП и няколко други хора извършиха една гигантска провокация срещу БСП, като сложиха начело на предизборната агитация лицето Азис. Не може да се окачестви това като нещо друго, освен като провокация.

Този кръг лица от четири месеца се упражняват в атаки срещу президента. Ние не сме негови адвокати, но пък и не можем да отминем с безразличие такива интриги, които са на ниско, махленско ниво.

Какво целят тези атаки?

Няколко елемента се открояват. Единият е, че тези лица не харесват президента Първанов. Това е техен личен проблем. По-важното, общественото значение на тяхното харесване или не, е, че Първанов е бил т.нар. “човек на Русия в България” и че той щял да извърши путинизация на българската политическа действителност. И именно нашият комитет е тайно оръжие на президента, с което да “путинизира България”. Това е плоска и бездарна клевета. Но зад нея стоят няколко показателни неща. На първо място, някой иска да смрази отношенията ни с Русия. За съжаление, този път русофобската атака тръгва от среди от уж левицата.

Не мога да допусна, че ръководството ще бъде съпричастно към такава русофобска тенденция и атака.

Втората атака е по линия на това, че президентът е свързан със службите. Те искат да принизят равнището на държавния глава, да го вкарат в един махленски спор. Тук Татяна Дончева, която е член на вътрешната комисия, проявява завидна активност да говори срещу ченгетата. Но едно е доносник на политическата полиция, едно е човек, който е работил за националната сигурност. Те обругават хора, които са работили за националната сигурност, за научно-техническото разузнаване, за контраразузнаване и на които им се дължи признание и паметници трябва да им издигнат.

Зад привидно махленския стил от типа караници “между перачки”, прозира нещо по неприятно – нескритата русофобия, желанието да се удари най-успешният политик, излязъл от средите на левицата. И не само. Първанов доказа, че е един национален политик през досегашните 6 години от неговото президентстване. Вече става дума, без никакво съмнение, за тенденция.

Изключвате ли, след известно време, на базата на тази мрежа от клубове, която ще създадете, вашият комитет да се превърне в партия?

Лично за себе си казвам, че няма да участвам в една структура, която е партийна. Ако, защото в България и света всичко е възможно, такава тенденция се развие и увлече част от членовете на комитета “Съзидание”, аз няма да участвам. Аз си оставам  социалист, член на БСП, бил съм такъв последните 20 и повече години, прозрачен съм пред българското общество.

Докато позицията на тези хора, за които говоря, не е такава. Те допреди 7-8 години бяха против НАТО, сега са върли негови привърженици, бяха противници на войната и изпращането на български контингенти на мисии зад граница, а сега обърнаха позицията си.

Ако трябва да бъдем точни обаче и самият Първанов, като лидер на БСП, също оглавяваше антинатовски шествия...

Да, но твърдя, че той измина своя път като един умен държавник, който разбира реалностите. Има разлика между фурнаджийска смяна на мненията, каквато виждаме при редица от съвременните политици и в ляво, и в дясно, и едно държавническо поведение.

Да се върна обаче на комитета “Съзидание”. Негови учредители са Антон Дончев,  Дончо Цончев, Виктор Пасков, Лиляна Стефанова, Леда Милева и Маргарита Петкова. Художници като Димитър Сотиров и Борислав Стоев, актьори като Стефан Мавродиев, Вили Чаушев и др. Учени като Георги Марков. Тези хора нямат политически амбиции, никога няма да допуснат да бъдат вкарани в политическа кариера, надпревара. Те са толкова реализирани, че не могат да допуснат това да се случи с тях.

Имате ли информация за съществуването на подобни комитети в други европейски държави?

Да, това са структури, които правят обществото гражданско. Ние смятаме, че колкото повече такива сдружения има, толкова по-добре. Радваме се и на развитието на комитета на проф. Георги Бакалов. Ще организираме и съвместни инициативи. Така ще се чува по-силно гласът на гражданското общество, а иначе ще чуваме само кресливият глас на някои псевдополитици, които до вчера бяха на улицата и са събрани от кол и въже, но поради пропорционалната система са вече два или три мандата депутати. В един момент си въобразиха, че са така да се каже началници на обществото и ни обясняват кое е морално и кое не. Тези хора, които не слизат от мерцедесите, чиито разходи плащаме ние като данъкоплатци.  

И да се твърди, че се намесваме в политическия живот!? Какво се намесваме, ние сме в демократична страна. От какво толкова ги е страх?

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?