В БСП има съпротива срещу отварянето на архива на ПГУ

Архивите на бившето Първо главно управление (ПГУ) трябва да бъдат предадени на управление на 9-членна комисия, която ще се избира от Народното събрание. Това предвижда обобщеният законопроект за разкриване на документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията, който бе гласуван от депутатите от вътрешната комисия преди десетина дни.

Тази седмица проектът бе внесен в деловодството на НС.

Според депутати от опозицията обаче представители на левицата се съпротивляват срещу предложението архивите на разузнаването да се дадат на новата комисия, която ще съхранява документите. Представители на левицата настояват архивите да си останат в НРС, а да не се предават на комисията. Младен Червеняков (БСП) предложи да не се проверяват шефовете на отдели и сектори в сегашните спецслужби.

Законопроектът предвижда да бъдат разсекретени архивните единица и на всички други служби към бившата ДС и разузнавателните управления на армията. Според предвидените разпоредби тези документи няма да бъдат вече класифицирана информация.

Други леви депутати искат законът изобщо да не се прилага за архивите на военното разузнаване, а от списъка на публичните личности, които ще бъдат проверявани, да отпаднат съдии, прокурори, следователи, дознатели и членове на Висшия съдебен съвет. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?