В БСП не знаели за нов политически проект на Татяна Дончева и Георги Първанов

Сн. БГНЕС

Информацията, че Георги Първанов и Татяна Дончева ще правят нов ляв политически проект, "не лежи на реална основа", заяви в петък зам.-председателят на парламентарната група на БСП Димчо Михалевски.

Позовавайки се на депутати от левицата, бТВ съобщи по-рано, че бившият президент Първанов и бившият депутат от БСП Дончева ще създадат съвместен политически проект до края на есента и ще поканят в него част от народните представители от Коалиция за България.

Mediapool не успя да получи коментар от Татяна Дончева за евентуалния ѝ нов проект.

В средата на юли тя съобщи пред БНТ, че до есента планира създаването на нов ляв политически субект до есента, "така че да се погрижим за тази част на левицата, която не иска да бъде обвързана с олигархия". Дончева, която от години е открит противник на ръководството на БСП начело със Сергей Станишев, поясни, че това ще е "цивилизован начин" за приключване на отношенията с "Позитано" 20.

Докато беше народен представител от БСП (до 2009 г.), Дончева беше в открит конфликт и с тогавашния президент Първанов, критикувайки го за връзките му с олигархията и пълзящата путинизация в политиката. От известно време обаче тя показа промяна в отношението си към Първанов, чиито амбиции за връщане начело на БСП бяха успешно неутрализирани от Станишев.

Половин година преди изтичането на президентския си мандат Първанов започна проекта ”АБВ”, който умря, преди да се е развил. Татяна Дончева пък създаде ”Движение 21", което така и не успя да увлече сериозен брой членове и симпатизанти, нито пък да промени балансите в БСП.

Все още не е ясно дали движението, което планирали Дончева и Първанов, ще се регистрира като политическа партия и кога, но замисълът на организаторите бил в българския политически живот да се появи алтернативна лява формация.

Част от народните представители на БСП очаквали проектът да бъде обявен до месец, докато други били скептични и твърдели, че Първанов и Дончева не биха се появили рамо до рамо в общ проект, съобщава бТВ, позовавайки се на свои източници.

Според скептиците за създаването на нов ляв проект плановете на Първанов за бъдещето на БСП минавали през издигането на ново лице за лидер на БСП, а не през разцепването ѝ. Енергийният министър Драгомир Стойнев се сочел като най-харесван от Първанов за нов лидер на партията.

В отговор на въпрос какво би предприела БСП, ако се окаже, че такъв проект има, Димчо Михалевски каза, че партията няма да прави планове за несъществуващи проекти.

Споделяне

Още по темата

Още от България