В БСП открито агитирали за Марковска, акцията по дистанциране от избора издиша

Любен Корнезов окачествил съдия Марковска като добър професионалист.

Както тяснопартийното ръководство на БСП, така и конституционалистът на левицата Любен Корнезов са агитирали в парламентарната група на Коалиция за България да бъде подкрепена кандидатура на Венета Марковска за конституционен съдия. Това стана ясно в сряда от изявления на червени депутати, гласували "за" Марковска, след като предишния ден партийното ръководство се опита да се разграничи с едноседмично закъснение от оспорената от Брюксел процедура по избора.

Заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов заяви във вторник, че ще бъдат поискани обяснения от всички депутати, подкрепили зам.-шефката на ВАС за конституционен съдия.

Найденов подчерта, че имало политическа позиция да бъде подкрепена единствено кандидатурата на съдия Татяна Върбанова, номинирана официално от БСП. "Това, че осем депутати са гласували за Марковска, по никакъв начин не обвързва парламентарната група с подкрепа на кандидатурата ѝ", каза Найденов и настоя да се чуят аргументите на колегите му, осигурили многопартийно мнозинство за Марковска.

Емилия Масларова, Кирил Добрев, Любен Корнезов, Румен Петков, Румен Овчаров и Стефан Данаилов са сред народните представители от левицата, гласували "за". Всички те, с изключение на бившия енергиен министър Румен Овчаров, са причислявани към лагера на бившия президент Георги Първанов, който се води вътрешнопартиен противник на лидера Сергей Станишев.

"Гласувах "за" Марковска за конституционен съдия по няколко причини. Първата е, че според нашия специалист по конституционно право проф. Любен Корнезов тя е добър професионалист. Втората е, че според Димитър Дъбов, който е в Изпълнителното бюро, тя е почтена и принципна жена. Т.е. за нея в партията се застъпва както представител на ръководството, така и специалистът в тази област", обясни пред Mediapool Емилия Масларова.

Далите обяснения пред ръководството на парламентарната група във вторник вечер народни представители са казали в общи линии същото, позовавайки се и на факта, че "доносът" срещу Марковска бил анонимен. Единствено депутатът и бивш министър на културата Стефан Данаилов обяснил, че не е разбрал за кого гласува.

От поисканите и дадените обяснения в групата на БСП не следва нищо. Тези, които искаха да си кажат защо са подкрепили Марковска, си казаха, другите или не дойдоха, или изобщо не взеха думата, разказаха присъствали на заседанието.

"Няма как ръководството да опонира на действия на определени депутати, при положение, че политическото решение беше да подкрепим нашата кандидатура, а не да не подкрепяме друга", допълниха народни представители.

Освен това социалистите твърдят, че знаели много повече за Венета Марковска, отколкото за номинираната от БСП съдия Върбанова. До последния ден не се знаеше дали изобщо ще издигнем човек и на практика никой не ни обясни тя каква е и защо да я подкрепяме, твърдят от левицата. Въпреки това, обаче те гласували положително за нея, заради политическото решение на формацията.

От ръководството на БСП не дадоха категоричен отговор какво следва от препитването. Заместник-председателят на парламентарната група Ангел Найденов заяви единствено, че "санкции няма да има".

Споделяне

Още по темата

Още от България