В БСП се опасяват законът за амнистията да не стане “Ванко 101”

В БСП се опасяват законът за амнистията да не стане “Ванко 101”

Предвиденото в закона за амнистията освобождаване на рецидивисти и връщане на иззето от престъпници имущество среща сериозни възражения сред депутати от БСП и дясната опозиция. Въпреки това, обаче, правната комисия събра мнозинство и в сряда прие на първо четене внесения от МС законопроект. Той е изготвен от Министерството на правосъдието и миналия месец предизвика сериозни брожения в управляващата коалиция, които сега са на път да бъдат преодолени.

Двама от левите депутати в комисията гласуваха “за” законопроекта, Надя Антонова беше против, а шефът на правната комисия Янаки Стоилов се въздържа. Всички представители на дясната опозиция гласуваха “против”.

Законопроектът предвижда амнистията да засегне всички умишлени престъпления, които се наказват с до 3 г. затвор, и тези по непредпазливост, наказвани с до 5 г. затвор. Висящите дела ще трябва да бъдат прекратени.

Предвижда се още да бъдат освободени и рецидивисти, които са в затвора за по-леки престъпления и им остават 3 месеца зад решетките. По думите на правосъдния министър Георги Петканов (НДСВ), ако амнистията влезе в сила, ще пуснат около 300 рецидивисти. Общият брой на амнистираните ще е 1 350.

Част от народните представители се опасяват, че това няма да бъде прието добре от обществото и ще увеличи престъпността.

Министърът на правосъдието обясни, че амнистията няма да се прилага за по-сериозни престъпления - убийства, сексуални посегателства и пр. Той призна, че в законопроекта има някои пропуски като този как и на кои престъпници ще се връщат отнети вещи и имущество.

Зам.-главният прокурор Валери Първанов подкрепи закона като “необходим и своевременен”. МВР също подкрепи проекта, но е против освобождаването на рецидивистите.

“Ванко 101”

Надя Антонова (БСП) попита кой обществен проблем е призван да реши този законопроект. “Рецидивистите и джебчиите ги слагаме под един знаменател. Уважавам милосърдието, но всички хора са равнопоставени, както престъпниците, така и жертвите им”, каза Антонова. По думите ѝ, ако законът бъде приет, ще стане проблем като с казуса “Ванко 1”, но този път той щял да бъде “Ванко 101”.

Елеонора Николова (ОДС) каза, че ако законът стане факт, от 3 до 5 000 души ще сметнат, че държавата ги е предала.

Елиана Масева от ДСБ каза, че законопроектът е внесен прибързано и дава кредит на тези, които извършват престъпления. От текстовете не става ясно за кои точно лица амнистията ще влезе в сила, добави Масева.

НДСВ и ДПС защитиха проекта

“Това ли е големият проблем, че ще излязат от затворите 1000 души?”, попита депутатът от НДСВ Борислав Ралчев. И добави: “Ако имаме идеята, че тези, които излязат, веднага ще вземат автомат и ще стрелят по някого, за какво говорим?!”.

“Много е лесно да откажеш амнистия, всеки ще те подкрепи и ще признае, че си борец срещу престъпността”, коментира Христо Бисеров (ДПС).

“На този етап има основания за амнистия на определени престъпления, но въпросът е кои да бъдат те и какъв да е обхватът”, заяви Янаки Стоилов (БСП). Според него фактическият мотив за внасянето на закона е да се “реагира на тежката ситуация в българските затвори”. От правосъдното министерство признаха, че затворите са пренаселени.

Петканов заяви по адрес на критиките, че министерството ще приеме всички промени, предложени от депутатите.

От 1991 г. насам не е имало амнистия. Тогава са освободени около 3 800 души, предимно по политически причини.

Според проучванията, направени след последните обявени амнистии, в страната не е имало ръст на престъпността, каза министър Петканов. Той пак обясни, че планираната амнистия е посветена на светлото събитие – присъединяването към ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България