В БСП се разбрали да гласуват против Цацаров, ама не съвсем

В БСП се разбрали да гласуват против Цацаров, ама не съвсем

Въпреки че БСП беше уж с единна позиция, че ще гласува против избора на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия, депутатите се разцепиха и почти половината от тях гласуваха "за". Социалистите, сред които имаше вътрешни борби, не са на едно мнение дори по въпроса как се е стигнало до това противоречие.

По време на дебатите преди гласуването и лидерът на БСП Конелия Нинова, и зам.-председателят на парламентарната група на партията Крум Зарков обявиха твърдо, че социалистите няма да подкрепят нито Цацаров, нито другия кандидат Симеон Найденов, който е депутат от "Воля".

Един от мотивите на Заков за престоящото, уж общо гласуване, беше, че шефът на комисията се избира от парламента. Социалистите от самото създаване на КПКОНПИ защитават тезата, че той трябва да се избира от президента.

"Няма да подкрепим нито един от кандидатите. Причините могат да бъдат политически и институционални, разбира се, доколкото гласуваме личност – и индивидуални. В политически план г-н Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство. Това е неизбежно следствие от законодателното решение председателят на КПКОНПИ да се избира от парламента. Този прост факт автоматично води до неоспорима връзка между властта и органа, който трябва да следи за нейните корупционни прояви. Проверяваните избират проверяващите", каза Зарков.

Нинова пък обяви, че Цацаров "очевидно е кандидатура на мнозинството и ще мине с подкрепата на ДПС". И тя като Зарков обяви, че БСП няма да подкрепи нито един от двамата кандидати.

Малко след това обаче депутатите от собствената ѝ партия я опровергаха. 30 социалисти гласувана против избора на Цацаров, 27 "за", а трима се въздържаха. Един от подкрепилите главния прокурор за новия пост е зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев.

Неофициално социалисти коментираха, че виждат в "шареното гласуване" на БСП "дългата ръка" на Цацаров и депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, а други – че причината е в дебати, проведени в групата на социалистите.

Самото обсъждане на темата как да се гласува при избора на нов шеф на КПКОНПИ се е провело във вторник, научи Mediapool. Тогава дълго се коментирало, че депутатите от БСП трябва да са против избора и на Цацаров, и на другия кандидат. След обсъжданията обаче се стигнало до странното решение, че групата е против, но "всеки може да гласува по съвест".

Подобна позиция обаче не бе артикулирана от парламентарната трибуна преди гласуването.

По-късно от справка с разпечатката на гласуванията се разбра и кои са социалситите, които си харесаха Цацаров за шеф на антикорупционната комисия:

 1. Богдан Боцев

 2. Васил Антонов

 3. Георги Стоилов

 4. Георги Йорданов

 5. Георги Вергиев

 6. Георги Търновалийски

 7. Димитър Георгиев

 8. Добрин Данев

 9. Драгомир Стойнев

 10. Иван Иванов

 11. Иван Ибришимов

 12. Любомир Бонев

 13. Манол Генов

 14. Мартин Обрешков

 15. Михаил Христов

 16. Николай Тишев

 17. Николай Пенев

 18. Николай Бошкилов

 19. Петър Кънев

 20. Радослав Стойчев

 21. Светла Бъчварова

 22. Смиляна Нитова- Кръстева

 23. Теодора Халачева

 24. Тодор Байчев

 25. Тома Томов

 26. Цветан Топчиев

 27. Чавдар Велинов

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?