В БСП тръгна подписка за свалянето на Сергей Станишев

Червени депутати искат оставки и се извиняват във Фейсбук

В БСП тръгна подписка за свалянето на Сергей Станишев

Подписка за свикване на извънреден Национален съвет на БСП, който да насрочи Конгрес на партията за свалянето на партийния лидер Сергей Станишев, организират членове на Националния съвет на БСП, научи в събота Mediapool. Инициативата е започнала в петък вечер след срещата, на която председателят на левицата обясни пред своите депутати, че партията е във фактическо състояние на война с ГЕРБ и поради тази причина Делян Пеевски трябва да оглави ДАНС.

”Гласувахме с отвращение уж да се противопоставим на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а за сметка на това направихме ДАНС силова групировка за рекет. Не може на ГЕРБ да бъде противопоставено по-зловещото лице на ГЕРБ, което четири години се бореше срещу нас”, коментираха пред Mediapool червени депутати.

Според неофициални източници своите подписи под искането за свикване на извънредно заседание на Националния съвет, а след това и на Конгреса, са поставили над 30 членове на Националния съвет. Всичките настояват за отстраняването на Станишев.

”Очакваме поне още петдесет подписа и тогава свикването на партийния пленум ще бъде възможно. Свикването на Конгреса е реалистично до месец, най-много месец и половина”, коментираха те.

Проблемът е не само за държавата, но и за БСП

Според депутати от БСП не само държавата има проблем с овластяването на кръга ”Пеевски”, което макар и с неохота е направено с протекцията на Станишев, а и самата партия.

”Имаме вътрешен проблем. Вместо да покажем, че ние сме алтернатива на ГЕРБ, сме на път да доведем Бойко Борисов на бял кон. Срамът тук е най-малкия ни проблем. По-големият е, че тази партия влезе за втори път в управление в модерната ни история и отново доказа, че вместо социална е олигархична”, казаха социалисти, които доскоро се брояха от близкото обкръжение на Сергей Станишев.

Представителите на левицата коментират възможността Делян Пеевски да бъде отстранен от ДАНС като шанс за възстановяването на крехкото доверие на избирателите. В същото време това по никакъв начин не омаловажава факта, че Станишев е наложил гласуване за Пеевски, коментират в редиците на БСП.

”Той трябва да понесе последствията си от това, че направи БСП по-голям политически изрод от ГЕРБ”, казват депутати. Очаква се подписката да започне да се разпространява активно в средите на левицата в понеделник, когато в София се съберат по-голяма част от депутатите и членовете на Националния съвет на партията.

Недоволството в БСП по места е много по-голямо, отколкото дори сред депутатите, които твърдят, че са гласували с омерзение за Пеевски.

”Вече не се делим на подкрепящи Станишев и подкрепящи Първанов. Делим се на хора, които искаме да предпазим левицата от Моника Йосифова и Делян Пеевски, и на такива, които искат да поседят още една седмица на власт”, коментираха пред Mediapool депутати.

Кадиев: Незабавна оставка на Станишев и Пеевски

Оставка на новия шеф на ДАНС Делян Пеевски, за да има държава, която е с хората, и оставка на Сергей Станишев, за да има БСП, поиска чрез профила си във Фейсбук депутатът от левицата Георги Кадиев. Той бе един от малцината народни представители в БСП, които не се съобразиха с повелята на партийния лидер Сергей Станишев и не участваха в гласуването на кандидатурата на Пеевски за шеф на ДАНС.

"С решението за Делян Пеевски за 10 минути унищожихме 4-годишен труд на стотици хиляди леви (и не само) хора в България, труд да сме алтернативата на унищожителното управление на ГЕРБ, да сме носители на морал, честност и професионализъм", пише Кадиев. Той допълва, че с това решение на Народното събрание е издигната "Берлинска стена между БСП и обществото", която ще се руши с години.

Бившият вътрешен министър Румен Петков също заяви, че Сергей Станишев трябва още в събота да обяви оттеглянето си от поста председател на БСП, защото той пряко се е ангажирал с избора на Делян Пеевски.

”Голям грях направихме. Простете!”

Преди това депутатът от БСП Димчо Михалевски, който гласува ”за” Пеевски с омерзение, поиска прошка чрез Фейсбук от симпатизантите на партията.

"Сигурен съм, че ако искаме да си върнем държавата и хората да се чувстват нормално трябва да прекратим престъпната схема наложена от Бойко Борисов и Цветанов. Още по-сигурен съм обаче, че това не може да стане с подобни на техните методи. Вчера нанесохме най-голямата обида на хората работещи в сигурността. Трябва асиметрични методи на методите на ББ и ЦвЦв. Така е и по-честно и по-демократично. Лично ме е срам от решението ни вчера. Голям грях направихме спрямо хората. Дано времето и работата ни, ни дадат мъничък шанс да се реваншираме. Простете!", написа в профила си Михалевски.

В петък вечерта със статус във Фейсбук лидерът на партията Сергей Станишев защити избора на Делян Пеевски. Той обясни, че има основание да даде кредит на доверие на новия шеф на ДАНС, както и че в България ”В България няма кандидатура, която да се приеме еднозначно”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?