В България изтича секретна информация

България има проблем с опазването на секретната информация, заяви френският съдия-следовател Филип Дорсе в интервю за РФИ-България.

Дорсе е бил у нас за разпити на български граждани по международно разследване на сводническа група в град Ница.

"Допускаме, че някои от следствените данни, които изпратихме от Франция в България по това дело, са изтекли. Един-двама души, които издирваме, явно се оказаха предупредени, че идваме да ги търсим", казва съдията и заключва, че у нас има изтичане на информация.

Въпреки този проблем, Дорсе е впечатлен от професионализма на следователите в Националната следствена служба и полицаите в Плевен.

Случаят, по който французите са били у нас, започва да се разплита преди шест месеца, когато е разкрита сводническа мрежа от българи, занимаваща се с изпращане на момичета към Лазурния бряг, на Ривиерата. Във Франция са арестувани до момента петима души. Издадени са заповеди за арест на още четирима, които се издирват в България. Двама от тях - в София и Плевен, са открити и разпитани, но другите двама се издирват.

По думите му, задържаните българи във Франция са момчета за всичко, които на място организират подробностите, а парите от заработеното се превеждат в България.

Истинските сводници са тук, в България, разполагат с възможности за натиск върху роднините и близките на момичетата. Ние нямаме контрол върху последствията, предупреждава следователят.

На въпрос кога ще приключи разследването, французинът подчертава, че поради краткия срок на допустимото временно задържане, в най-добрия случай делото ще влезе в съда преди лятото. Обвиняемите рискуват да получат присъди до 10 години затвор. Около 8-10 души, българи, са обвиняеми.

Съдия-следователят съобщи, че от 7-8 години във Франция, и по-конкретно в Ница, констатират нарастване на проституцията с момичета от славянските страни и Румъния, посочва съдия-следователят. Българките са най-много - от началото на годината са проверени 550 български проститутки. Само някои от тях са били екстрадирани в България. Тъй като проституцията не е забранена, властите гонят само нелегално пребиваващите и тези, които отказват по време на разпита да сътрудничат с френските служби

Преди няколко години момичетата се набираха чрез малки обяви във вестниците - обяви за работа като сервитьорки, домакини и други почтени професии, описва схемата той.. След пристигането им, им се заявява, че трябва да покрият пътните разходи, заради което трябва да проституират. Някои се отказвали, други били принуждавани, включително с насилие от страна на сутеньорите. В днешно време нещата са по-нюансирани. Повечето от пристигащите днес жени вече знаели много добре, че идват с цел проституция и не се противопоставят.

Проблемът е в сводниците и свободното им влизане на френска територия. "Успяваме да заловим някои от тях, защото полицията ни е добре организирана. Най-често обаче истинските тартори остават тук, в България, и управляват по телефона проституцията във Франция", казва Дорсе.

Той смята, че Националната следствена служба има воля за сътрудничество и приема проблема с необходимата сериозност.

Нямам забележки спрямо българските служби, поне спрямо НСлС и регионалната полиция в Плевен, казва съдията и е категоричен, че техният професионализъм е безспорен. От друга страна обаче посочва, че общото състояние на престъпността не му изглежда подобрено спрямо това, което е видял при идването си преди 3 години. Дори нещата са се усложнили в този момент, е мнението на Дорсе.

Споделяне

Още от България