В България не е паднал вулканичен прах

В България не е паднал вулканичен прах

За периода, в който облакът с пепел от изригналия в Исландия вулкан е бил над северната част на България, не се е утаил прах, заяви на пресконференция Валери Серафимов, експерт от Изпълнителната агенция за околна среда. Ведомството следи денонощно качеството на въздуха, водите и почвите.

По думите за периода в края на миналата седмица и началото на тази, когато вулканичният облак се разпростря над северната ни граница, климатичните условия са били благоприятни и са предотвратили замърсявания.

Силният вятър и дъжд са помогнали и концентрацията на прахови частици за периода е била 2-3 пъти под нормата. Рядко сме регистрирали такава концентрация през зимния период, добави Серафимов.

Междувременно стана ясно, че едва 320 хил. души в света, и то предимно исландци, могат да произнесат името на вулкана, който блокира въздушното пространство над почти цяла Европа за близо седмица.

Компанията "Глобал ленгуидж монитор", която анализира езиковите тенденции в интернет, отчете, че вулканът Ейяфятлайокутл се споменава около 2 милиона пъти в Гугъл, но повечето хора не могат да произнесат името му.

Ейяфятлайокутл надали скоро ще се появи в англоезичните речници, каза президентът на "Глобал ленгуидж монитор" Пол Пейък. Речниците съдържат думи от говоримия и от писмения език. Много малко са тези думи обаче, които се появяват милиони пъти в печата, но почти никой не може да произнесе.

Споделяне

Още от България