В България нищо не става без мафията, дори културата

В България нищо не става без мафията. Дори културата на тази страна функционира само с помощта на организираната престъпност - твърди познавачът на България и публицист Томас Фрам, чийто коментар е излъчен по германското радио "Дойчландфунк" и публикуван на сайта на радио Доче веле.

"Бедната богата мафия. Всички на Запад я нападат, а тя е авангардът на българската западна ориентация. Моделът на поведение на нейните членове - от физиономията до стила на кормуване, е успешно копие на холивудските герои, които западната попкултура предлага на атеистичния и гладен за култура съвременен човек", казва Томас Фрам и споменава "Кръстникът" на Копола и "Казино" на Скорсезе.

"Ако вярваме на писателя Владимир Зарев, копираните мачистки модели са израз на тясната връзка с християнското православие. В последния роман на Зарев "Светове" български мафиотски босове искат да сключат сделка с американски бизнесмен. Преговорите се провеждат в манастир, който е спасен от разруха само благодарение на инвестираните от мафията милиони. Още тук забелязваме първите признаци за важната за културата роля на мафията в българското общество", коментира Томас Фрам.

"И в други случаи трябва да се борим срещу предразсъдъците. Например срещу този, че след разграбването на държавните пари след 1989 г. българската номенклатура, мутирала в мафия, прави невъзможно финансирането на културни проекти и е пропъдила западните инвеститори, за да не ѝ пречат.

В книга, която наскоро се появи на български, с интервюта на германски представители в България от времето на промените, Кристел Шефлер, която е била посланичка в София между 1991 и 1995 г., споделя, че е посетила всички големи комбинати и ги е заварила в такова окаяно състояние, че за модернизирането им изобщо не бил повдиган въпрос.

Как биха могли да преживяват при подобни обстоятелства големите културни дейци в България, ако мафиотските босове не смятаха за въпрос на престиж закупуването на ценни картини и скулптури? Ако Васил Божков не беше страстен колекционер, всички тракийски, римски и раннохристиянски находки щяха да са извън границите на България. Дори и факта, че можем да четем за всичко това, българите дължат на загрижените мафиоти.

През първото десетилетие след промените българският книжен пазар се състоеше от точно 500 маси, подредени най-често по тротоарите и площадите в центъра на София. Фактът, че сега има книжарници с богат асортимент, подреден луксозно по западни стандарти, където клиентите получават помощ от добре информирани търговци, е пример за успешното сътрудничество между престъпността и културата, наречено пране на пари", завършва Томас Фрам.

Споделяне

Още от