В България няма мафия, а "четири-пет основни картела"

Към момента има над десет разследвания срещу организираната престъпност с участие на служители под прикритие. Това каза в четвъртък директорът на Главна дирекция "Криминална полиция" Калин Георгиев. По думите му в България не може да се говори за организирана престъпност тип "мафиотски структури", а има четири или пет основни картела.

Преди повече от година бившият главен секретар на МВР Валентин Петров се похвали, че престъпността у нас е сведена до нивата отпреди демократичните промени, "а престъпните групировки се броят на пръстите на едната ръка".

От думите на Калин Георгиев става ясно, че ситуацията не се е променила. Мнението му обаче се различава от това на министър Миков и на генералния комисар Димитров, които упорито обясняват, че криминалната обстановка постоянно се мени. Първо имаше разместване на пластове. После дойдоха арестите на Галеви и Баретата, което даде повод на ръководството на МВР да заяви, че има "удари по ключови фигури от престъпния свят", а съвсем неотдавна бе направено заключението, че "обстановката се мени заради финансовата криза".

В четвъртък в МВР бе представен стартът на проекта "Повишаване на капацитета на МВР в България в борбата с организираната престъпност", в който помощ ще окажат германски специалисти. Георгиев посочи, че с този проект и с помощта на Германия "българските служители под прикритие ще могат да се превърнат не само в мощно средство за събиране на информация, но и в мощно средство, което да бъде използвано в наказателния процес".

Споделяне

Още от България