В България няма нанесени вреди от новия криптовирус

В България няма нанесени вреди от новия криптовирус

Няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани от новия криптовирус, съобщиха от пресцентъра на ГД БОП.

Към 15.00 часа на 15 май, в сектор "Киберпрестъпност" на ГДБОП е регистриран само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry към областна административна структура. Той е неутрализиран и вирусът не е нанесъл вреди.

Не са регистрирани други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани.

В следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака - предупреждават експерти по киберсигурност. Съветът към потребителите е да предприемат незабавни действия по инсталиране на публикуваните от производителя обновявания за операционната система Windows, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани СПАМ съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове.

Допълнителни конкретни стъпки за защита може да намерите на страницата на ГДБОП - www.gdbop.bg.

Споделяне

Още от IT