В България само мъжете убиват жени, предимно в дома им

Криминализират се редица прояви на домашното насилие след провала с Истанбулската конвенция

В България само мъжете убиват жени, предимно в дома им

Общо 91% от убийствата на жени в България се извършват от мъже, 7% в съучастие между мъже и жени и само 2% от покушенията са извършени от жени самостоятелно. Близо 2/3 от убийствата на жени са извършени в дома им. Над 35% от убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от бивш и настоящ интимен партньор, други 25% са извършени от син, внук или друг роднина. При 31% от убийствата жените са станали жертва на познат мъж и само в 9% - на непознат.

Огромните мащаби на проблема с насилието над жени в България са показани за първи път от съдебна статистика за периода 2012–2014 година, събрана от десет окръжни съдилища в страната. Данните са приложени към мотивите на Законопроекта за промяна на Наказателния кодекс (НК), с който се криминализират някои от най-тежките форми на домашно насилие. Вносители са петима депутати от ГЕРБ начело с председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

В мотивите се признава, че всяка четвърта българка е подложена на насилие в своя дом. На този фон България отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, която е единственият международен документ, предлагащ системни мерки за справяне с тежкия проблем. Конвенцията предлага въвеждане на образователни програми от ранна детска възраст с цел превенция на насилие върху жени.

Така България избра да преследва насилниците, вместо преди това да опита да намали броя им.

Преследване на насилниците

Промените в НК, предложени от ГЕРБ, са важни, защото запълват редица празнини в закона. Въвеждат се тежки наказания за убийство, извършено в условие на домашно насилие, които започва от 15 години затвор и стигат до доживотен затвор без право на замяна.

Склоняване към самоубийство в резултат на домашно насилие ще се наказва със затвор от 3 до 10 години Домашното насилие е въведено като специален състав и при сериозните телесни повреди, отвличането, принудата, заканата за убийство. Наказанията варират от 3 до 8 години затвор.

Упражняване на психическо насилие ще се наказва с до една година затвор или пробация

Новост е въвеждане на специален състав за психологическия тормоз и следенето. Ако тези престъпления са следствие от домашно насилие, наказанието ще е до пет години затвор. Въвеждат се по-тежки санкции за принудата за встъпване в брак. Ако принудата е упражнена от роднина, наказанието ще е до 8 години затвор.

Важна промяна е задължението на прокурора да информира потенциалната жертва за всяко по-съществено развитие на делото, например пускане на заподозрян от ареста.

Според ГЕРБ промените трябват да "доведат до промяна в разбирането на обществото, че домашното насилие е личен въпрос и че държавата не носи отговорност за предотвратяването му".

"По неофициални данни всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и в дома си. Независимо от конституционно декларираните равни права на жените и мъжете, фактически съществува дискриминация на жените, която се осъществява чрез някои от видовете насилие, които трудно се установяват и доказват. Това включва по-конкретно физическо и психическо насилие, сексуално насилие, включително изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителни бракове, принудителни аборти и насилствена стерилизация, както и сексуален тормоз", се казва в мотивите към закона.

Тази статистика и аргументи бяха премълчани от ГЕРБ по време същинския дебат около Истанбулската конвенция в началото на тази година. Вместо това партията изпрати документа за одобрение в Конституционния съд (КС), където той очаквано корабокрушира.

В началото на август с много спорни и на моменти абсурдни мотиви КС прие, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Един от аргументите на КС бе, че документът на Съвета на Европа размивал границата между двата пола. Съдът не намери опорна точка, за да обоснове позицията си в самата Истанбулска конвенция, и поради това потърси такива в най-различни документи на Съвета на Европа, които нямаха отношение към темата.

КС клекна под обществена истерия, създадена още в началото на годината от ВМРО и "Атака" и раздухана след това още по-активно от БСП. Всички те заклеймиха конвенцията, че ще легализира еднополовите бракове, ще въведе третия пол в България и дори ще позволи на травестити от Иран да дойдат насам. Съветът на Европа опроверга изрично всички тези твърдения, но никой не обърна внимание на позицията на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България