В България се извършват десет пъти по-малко клинични проучвания от други страни в ЕС

В България се извършват десет пъти по-малко клинични проучвания от други страни в ЕС

В България се извършват десет пъти по-малко клинични проучвания в сравнение с други европейски държави. Това каза д-р Борислав Борисов, бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата по време на семинар, посветен на клиничните изпитвания, съобщи БТА.

Той съобщи, че през 2013 год. в страната ни са били извършени 1000 клинични проучвания, докато във Франция, Великобритания, Германия и др., те са били 10 000-11 000. Ползите за пациентите от клиничните изпитвания са достъп до иновативно лечение, до нова алтернатива, до шанс за по-добър живот, каза още Борисов.

Болните, включени в клинично проучване, са под непрекъснат лекарски контрол и имат достъп до най-високо ниво квалифицирана медицинска помощ. Рисковете са да няма ефект от иновативната терапия, резултатът да е по-нисък от очаквания, да има странични реакции, влошаване на съществуващо или съпътстващо заболяване, допълни той.

В последните 30 години рязко се увеличава броят на новите молекули в областта на онкологията, каза д-р Георги Михайлов, директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

“Мит е, че богатите държави използват за клинични проучвания населението на по-бедните държави“, каза още той и посочи, че през 2013 година най-много клинични изпитвания са били извършени в САЩ.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?