В България се разработва ваксина срещу рак?

В лаборатория на Българската академия на науките (БАН) от половин година се разработва ваксина срещу рак, твърдят руснакът Анатолий Акимов, директор на Международния институт по теоритична и приложна физика, и представители на Центъра по алтернативна медицина в София, които съобщиха новината на специална пресконференция в понеделник.

Медиците не уточниха за коя точно лаборатория на БАН става въпрос заради тайната на проучването. По думите на Лилия Сивчева, лекар, който работи в центъра, ваксината ще бъде прилагана срещу всички видове онкологични заболявания, без значение в кой стадий е болестта. Единственото условие е пациентът да не е подлаган на терапия за лечение на рака, обясни тя.

Потърсен за коментар, председателят на БАН акад. Иван Юхновски каза за БТА, че за първи път чува за подобна ваксина и за разработването ѝ в лаборатория на БАН.

Сивчева поясни, че за разработването на ваксината от здрави доброволци се извлича имуноглобулин Г - продукт, който се произвежда от човешкия организъм и е един от основните носители на имунитета. Той се подлага на двойна обработка, а след това се инжектира в мишки.

Ако се окаже, че ваксината е ефективна, ще започнат изпитвания върху доброволци, допълни тя.

Всички законови изисквания за медикамента ще бъдат спазени, увери Сивчева. Тя каза още, че целта на ваксината е не превантивно действие, а лечение.

Предвижда се след като ваксината бъде патентована и регистрирана, имуноглобулин Г да се извлича от онкоболни пациенти и след обработката му да се инжектира отново на тях, поясни Сивчева. Цената на ваксината ще бъде близо 600 лева.

От своя страна директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Емил Христов коментира, че ако някой използва кръв от пациенти, за да произвежда лекарствени продукти от кръвен произход, без да има издадено разрешение от ИАЛ, нарушава Закона за кръвта и кръвните продукти.

Към момента има имуноглобулини, регистрирани като лекарствени продукти. Те могат да се произвеждат, разработват и прилагат в практиката и да получат разрешение за употреба само след издаване на разрешение за производство на кръвни продукти от ИАЛ, поясни още Христов.

По думите му опити за разработване на ваксина срещу рак у нас могат да правят в лаборатория, но когато в тях включват пациенти и здрави доброволци, независимо в какви процедури, ИАЛ трябва задължително да е уведомена и да е дала разрешение за разработването, каза д-р Христов.

Споделяне

Още от България